U Tuzli održan 9. Memorijalni turnir „Dešo u srcu“

     

U organizaciji Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla te Sindikalnog sportskog društva Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u subotu jučer je u Univerzitetskoj dvorani Tuzla održan 9. Memorijalni fudbalski susret prijateljstva „DEŠO U SRCU“.

Na malonogometnom turniru koji je pozivnog karaktera učešće je uzelo šest ekipa: Regionalni medicinski centar „Safet Mujić“ Mostar, Klinički centar Banja Luka, Centar za srce Tuzla, Univerzitet Tuzla, UKC Tuzla te Veterani hirurgije UKC-a Tuzla.

Otvaranju turnira i označavanje njegovog početka proglasio je sin Deše Mešića, Mirza Mešić, dok su se prisutnima obratili i načelnik klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla prof. dr. Zijah Rifatbegović, te dr. Emir Ahmetašević, predsjednik Sindikalnog sportskog društva UKC-a Tuzla.

Turnir se organizuje u znak sjećanja na prof.dr Dešu Mešića, jednog od najvećih hirurga i humanista koje je naša država i šira regija ikada imala. Profesor Dešo Mešić bio je otac moderne hirurgije u Bosni i Hercegovini, a za njegovo ime se veže prva transplantacija jetre te početak laparoskopske i staplerske hirurgije u Bosni i Hercegovini. I pored svih profesionalnih i naučnih dostignuća njegova skromnost, dobrota, humanost i ljubav prema ljudima prevazilazila je okvire vremena u kojem je živio i ostavila dubok trag na njegovim savremenicima koji se slažu u jednom, da je bio je čovjek kojeg je bilo lako poštovati i voljeti.