6 C
Tuzla
25.09.2022.

U Tuzli održana akcija čišćenja ”Let’s do it”, prikupljeno više tona otpada

Više od 800 mladih volontera danas je Tuzlu očistilo od smeća. Iako je u vrijeme akcije čišćenja padala kiša, to ih nije spriječilo da prikupe više tona otpada kojeg su drugi bacali. Kao i prethodnih godina, akcija čišćenja u okviru projekta ”Let’s do it” održana je u 168 zemalja svijeta, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Mladi iz Tuzle okupili su se na Trgu slobode, a onda su se rasporedili po grupama kako bi očistili više lokacija u gradu.

”Od područja koje se nalazi u užoj gradskoj jezgri, čistimo izletište Ilinčicu, park Slana Banja, parking kod Mercatora i Filozofskog fakulteta. Čistit ćemo dio kod stare Livnice na Ircu, manji dio korita rijeke Jale i pored tih lokacija, čistimo mjesne zajednice Breške, Dokanj, Lipnica, Mramor, Solina, Gornja Tuzla, Husino i Kiseljak”, kazao je Adnan Imamović, supervizor projekta “Let’s do it Tuzla”

Prošle godine, samo u Tuzli je prikupljeno više od 40 tona smeća, ove bi broj trebao biti nešto manji.

”Prošle godine smo očistili tačno 42 tone smeća. Ove godine očekujemo manje, ali s obzirom da smo dodali neke lokacije, ne očekujemo znatno manji broj, ali primjetili smo da građani dosta mijenjaju svijest”, ističe Tarik Osmanović, koordinator terenske akcije ”Let’s do it”.

Svoju svijest je odlučio promijeniti i Amar Mustafić, učenik prvog razreda Medicinske škole. Sa svojim prijateljima iz razreda je danas čistio tuzlansko izletište Ilinčica, a on je bio jedan od rijetkih koji je ušao dublje u šumu kako bi pokupio otpad.

”Nije opasno bilo jedino što trnje malo bode, smeća ima gomila, ima limenki, piva najviše, čepova.. sve to kvari prirodu, nama je zagađen zrak zbog toga i ljepše je bit ovdje nego u gradu”, kaže Amar Mustafić, volonter.

Osim volontera ”Let’s do it-a” danas su svoju okolinu čistili i učenici u brojnim školama, širom Tuzle. Akcija je završena čišćenjem parka kod spomenika Husinskog rudara.

POSLJEDNJE DODANO