U Tuzli održane Radničke sportske igre ”Rudarijada 2019”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Radničke sportske igre ”Rudarijada 2019” čiji je organizator Samostalni sindikat rudara u Federaciji BiH okupile su više od 200 učesnika, zaposlenika sedam kompanija iz Tuzlanskog kantona. Igre su počele postrojavanjem učesnika i prezentacijom firmi, nakon čega su se uputili na odredišta u kojima su organizovana takmičenja. Svrha ovog događaja je kako navode orgnizatori zapravo druženje, upoznavanje, razgovori o onome što se dešava u rudnicima i drugim kompanijama, stoga nema posebnog takmičarskog duha.

”Cilj je druženje i da pokažu jednu mentalnu, psihološku i sportsku kondiciju, da održe tradiciju, jer rudari su uvijek predstavljali najbolji dio društva, oni su humani, oni su solidarni”, kazao je Safer Mušanović, predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH.

Domaćin ovogodišnje Rudarijade je Rudnik soli Tuzla, kompanija koja posljednjih godina bilježi sve bolje poslovne rezultate i vodeća je po ostvarenoj dobiti na području kantona u prošloj godini. Osim u tom segmentu, rukovodstvo Rudnika vodi računa i o zaposlenicima kojih je nešto više od 130, pa često učestvuju u ovakvim manifestacijama, organizuju izlete i druženja. Cilj je, kako to navodi direktor Rudnika, stimulisati radnike i na ovakav način. Na Rudarijadi su imali najviše učesnika.

”Sad smo kupili svim učesnicima, 44 učesnika, unificiranu opremu koju smo kupili ove godine, što je stimulacija i za Sportske igre ‘Rudarijada’ u ovom dijelu”, naveo je Anis Šaldić, direktor Rudnika soli Tuzla.

Na Rudarijadi je ukazano i na potrebu bolje podrške ovom sektoru privrede u Tuzlanskom kantonu od nadležnih institucija, a rukovodstva rudnika i kompanija trudit će se zaposlenicima pružati što bolje uslove rada, ali i organizovati slične manifestacije.

”Mi očekujemo od svih važnih faktora u društvu da podrže rudarstvo, rudare, rudnike u smislu daljeg napredovanja, investicija i razvoja”, ističe Mušanović.

Rudnik soli dobio je nedavno i nagradu ”Kristal soli 2018” kao kompanija sa najvećom dobiti.

”Shodno tome, želim i ostalim rudnicima da izađu na svijetli put i da ih zadesi sreća kao i Rudnik soli”, kaže Šaldić.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH naveo je kako se nada da su današnjom Rudarijadom, dali podstreka da rudari i one organizacije koje su prisutne na Rudarijadi i dalje budu nosioci privrednog razvoja FBiH i Tuzlanskog kantona.

Učesnici Rudarijede takmičili su se danas u šest sportskih disciplina, gdje su pokazali svoja umijeća i ponosno branili boje kompanija koje predstavljaju. Vjeruju da će ovakvih druženja biti još tokom ove i narednih godina.