U Tuzli održano tradicionalno gradsko takmičenje “Upozoravanje na opasnosti od mina”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Crveni križ Grada Tuzla već 21. godinu zaredom organizovao je takmičenje za učenike osnovnih škola u okviru projekta „Upoznavanje na opasnosti od mina“. Ove godine učešće je uzelo 18 ekipa, a takmičari su danas mogli naučiti kako se zaštititi od mina, ali i unaprijediti do sada stečeno znanje.

„Ovo je interes za cijelu društvenu zajednicu obzirom da živimo u zemlji u kojoj je zasijenao mnogo mina i gdje se nalazi mnogo ubojitih sredstava. Prilika je da djecu naučimo o tome kako će prepoznati, šta je to minsko polje, kako da se ponašaju, kako da prenesu znanje na svoje najbliže, na svoje drugove, nama je cilj da kod djece pored humanog aspekta, da spriječimo eventualno nastajanje povreda, da spašavamo živote, da kod njih razvijamo i takmičarski duh“ – kazao je Sead Hasić, sekretar Crvenog križa Grada Tuzla.

Katolički školski centar „Sveti Franjo“ Tuzla, već je tradicionalno domaćin ovog takmičenja. U Bosni i Hercegovini još uvijek postoje velike površine koje su pod minama, tako da se takmičenjem ove vrste podiže svijest učenika o opasnosti mina.


„Dokle god postoje mine u BiH prevažno je da naši učenici i od prvog razreda osnovne škole, budu svjesni tih opasnosti nepoznatog, a onda u starijim razredima da sudjeluju i na ovakvim vrstama natjecanja“ – istakla je Žana Altumbabić, direktorica KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla.

Na kraju današnjeg takmičenja izabrani su pobjednici, podijeljene zahvalnice, priznanja, medalje i pehari za sve učesnike. Poslije ovog, bit će organizovano i kantonalno i federalno takmičenje o ovoj temi.