U Tuzli predstavljena knjiga ”Tjelesna svjesnost u košarci”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Knjiga ”Tjelesna svjesnost u košarci” tuzlanskih profesora sporta i tjelesnog odgoja Alije Biberovića i Damira Ahmića, predstavljena je sinoć u Tuzli u prisustvu velikog broja građana Tuzle, kao i Travnika, Zenice i drugih mjesta BiH.

U knjizi su sublimirana iskustva i naučna saznanja autora o košarci kao jednom od najpopularnijih sportova u svijetu.

”Specifičnost knjige krije se u određivanju karakteristika ličnosti, koje određuju naš put, bez obzira da li on bio u igračkom ili trenerskom smislu. Naravno, tu je neizostavan i obrazovni modus, potkovan pedagoškim i psihološkom principima koji su velikim dijelom naznačeni u ovoj knjizi”, kazao je jedan od autora Damir Ahmić.

Alija Biberović, koji je u košarci prošao sve faze, od igrača do trenera i selektora ženske reprezentacije BiH, pa do univerzitetskog profesora, zahvalio je na velikom odzivu publike, kazavši da je knjiga namijenjena najširoj publici, posebno studentima sporta i tjelesnog odgoja, košarkašima i trenerima.

”U knjizi smo se fokusirali na razvoj osnovnih vještina i njihove integracije s timskom igrom. Sadržaj je izvorišta saznanja za trenere, igrače i sve one koji žele upoznati samo mali dio faktora bitnih za uspješnost košarkaške igre”, istakao je Biberović.

O autorima i knjizi govorio je profesor emeritus Branimir Mikić, osoba koja je 48 godina u prosvjeti i koja je “proizvela” 60 doktora nauka i 168 magistara, među kojima su i autori spomenute knjige.

Predstavljeno štivo ocijenili su izuzetno vrijednim recenzenti, profesor Elvis Vardo i docent Edin Užičanin.

Gosti na promociji bili su proslavljena košarkašica Razija Mujanović i istaknuti trener Velimir Gašić iz Beograda, dok se putem linka obratio proslavljeni košarkaš i trener Damir Mulaomerović.

”Knjigu toplo preporučujem svima koji se žele baviti košarkom. Gledano sa aspekta košarkašice koja je cijeli život provela na terenu, mogu argumentirano reći da ovakve knjige mogu imati nemjerljiv značaj u razvoju mladih sportista”, kazala je Mujanović.

Trener Gašić je naglasio da čitavu knjigu prožima specifična energija i poruka da se stalno uči i da se naučeno podijeli sa drugima.

”Nije dovoljno samo znati, nego se to znanje mora i primijeniti na pravi način, a kako to učiniti, vrlo jasno su naznačili autori Biberović i Ahmić”, naglasio je Gašić.

Knjigu “Tjelesna svjesnost u košarci” štampao je Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku.

(RTV Slon/Fena)