U Tuzli predstavljena radna verzija Strategije razvoja Federacije BiH 2021.- 2027.

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Federalni zavod za programiranje razvoja u saradnji sa predstavnicima vlada Tuzlanskog i Posavskog kantona, organizator je javnih konsultacija o izradi „Strategije razvoja Federacije BiH 2021- 2027. Riječ je o radnoj verziji Strategije razvoja koja je rezultat rada stručne javnosti, predstavnika institucija i akademske zajednice. Radna verzija Strategije Federacije uspostavljena je u septembru prošle godine, a već je održano 16 radionica, u kojima je učestvovalo 1000 stručnjaka. Definisano je i oko 20 prioriteta, 100 mjera i nekoliko ciljeva.

“Strategija razvoja Federacije je prvi dokument koji se radi na ovakav način otkad Federacija postoji. Od 95. kada je uspostavljena ona nije imala važeću strategiju razvoja. Ovo je prvi put da mi to radimo i u skladu je sa Zakonom o razvojnom planiranju koji je usvojen u 2017. godini. Mi smo krenuli sa analizom stanja cjelokupnog društveno-ekonomskog života Federacije da bi došli do određenih strateških ciljeva, prioriteta i mjera koje ćemo prezentirati” – naglasio je Nijaz Avdukić, pomoćnik direktora u Federalnom zavodu za programiranje i razvoj.

FBiH se nalazi pred mnogim izazovima kao što je izvoz, turizam, oblast okoliša, a kada je riječ naše ekonomije potrebna je pomoć i bh. dijaspore.

“Nije bitno da samo investicije dolaze iz domaćih izvora jer to je nedovoljno. Za visoku stopu rasta kojoj mi težimo moramo imati visoke investicije, a ako nemamo domaće, moramo imati strane izvore. Ako dijaspora neće ko će drugi. Moramo se povezati s njima da nam se osigura priliv investicija, tenologije, znanja, vrijednosti” – istakao je Vjekoslav Domljan, profesor na Sarajevskoj školi visoke tehnologije.

Strategija predviđa i obnovljive izvore energije. U konačnici treba da predloži programe za bolji standard građana. Strategija je pokušaj da se na bazi naučnih istraživanja i prijedloga jednog šireg kruga stručnjaka formuliraju javne politike za ekonomsko i socijalno upravljanje narednih osam godina.

Konačan dokument Strategija razvoja FBiH može se očekivati za tri mjeseca, a radne verzije nakon Tuzle bit će predstavljene u Mostaru, Zenici i Livnu.