11.7 C
Tuzla
03.10.2022.

U Tuzli prezentovana Platforma za zaštitu prava LGBT osoba: Cilj povezati LGBT zajednicu i institucije

U istraživanju u kojem je učestvovalo oko tri hiljade učesnika sa područja Zapadnog Balkana, jedna od tri osobe koje su pripadnici LGBT bile su žrtve neke diskriminacije, a jedna od pet osoba bila je žrtva direktnog nasilja. Kada je riječ o nasilju, LGBT osobe najčeće doživljavaju verbalno nasilje, koje vrlo često prerasta u fizičko i psihičko.

 ”Ono što je poražavajuće jeste  što LGBT osobe ne znaju na koji način da pristupe pravdi ili ne znaju kome da se obrate ili ne znaju na koji način da prijave ono što im se desilo, što dolazi iz neznanja onoga što se nama dešava”. rekla je Dina Bajraktarević, direktorica Tuzlanskog otvorenog centra

Prema istraživanju koje je provela organizacija o zastupljenosti prava LGTB osoba ILGA, zastupljenost i poštovanje prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini je na nezavidnom nivou, tek 38 posto od mogućih 100 posto. Kako bi osigurali poštivanje prava LGBT osoba, naročito na lokalnom nivou, Tuzlanski otvoreni centar dio je ERA asocijacije u koju je uključeno 18 organizacija iz Zapadnog Balkana i Turske. Jedan od glavnih ciljeva ove Asocijacije jeste zaštita prava LGTB osoba, te je tim povodom danas prezentovana platforma za registraciju govora mržnje, diskriminacije i zločina iz mržnje prema LGBT osobama.

”Način na koji pripadnici LGBTQ mogu koristiti ovu platformu, jeste da online putem mogu prijaviti bilo koji problem koji imaju i onda će članovi Tuzlanskog otvorenog centra kontaktirati ih i da vide na koji način mogu poduzeti ostale korake bilo da se radi o tome da li se treba kontaktirati policija ili se radi o psihološkom savjetovanju”. dodao je Amarildo Fecanji, program menadžer Asocijacije ERA.

Nejednakost, nemogućnost napredovanja, diskriminacija, nejednaka plata, sve su to stvari sa kojima se svakodnevno susreću autovane LGBT osobe svom okruženju, a naročito u radnom odnosu. Ono što posebno daje nadu jeste sve veće uključivanje javnih institucija u problematiku zaštite prava LGBT osoba. Općinski sud u Sarajevu je u aprilu ove godine donio prvostepenu presudu kojom je prvi put u Bosni i Hercegovini sudski potvrđena diskriminacija prema LGBTI osobama. Presuda se odnosi na poruku koju je na svom Facebook profilu 1. aprila 2019. godine uputila Samra Ćosović Hajdarević, tadašnja zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo. Ćosović Hajdarević je tada, reagirajući na najavu organizatora Prve bosanskohercegovačke povorke ponosa, objavila status u kojem je pozvala na diskriminaciju LGBT osoba. Posebno je bitno istaći da je na današnjem okruglom stolu Ministarstvo unutrašnjih poslova TK imenovalo kontakt osobe za rad sa LGBT zajednicom. Ovakav jedinstven slučaj, kako navode iz Tuzlanskog otvorenog centra je dokaz da borba nije uzaludna i da će u budućnosti biti izgrađen most povjerenja između pripadnika LGBT zajednice i institucija.

 

POSLJEDNJE DODANO