32 C
Tuzla
17.07.2024.

U Tuzli realizovan prvi “Narandžasti vikend”

Prvi “Narandžasti vikend” u Tuzli je završen. Riječ je o akciji JKP Komunalac d.o.o. Tuzla, odnosno o novom načinu prikupljanja kabastog otpada. Proteklog vikenda u gradskim mjesnim zajednicama bilo je postavljeno 20 narandžastih kontejnera u koje su građani mogli odlagati kabasti otpad.

Mi danas sumiramo rezultate, posude koje smo postavili prema planu i programu vraćamo i sav taj krupni kabasti otpad se odlaže na deponiji “Desetine” na posebnom prostoru. Taj materijal ćemo prikupljati i čim dođe mašina za sitnjenje kabastog otpada krenut ćemo i sa tom drugom fazom” istakao je Admir Bećirović, direktor JKP “Komunalac”d.o.o Tuzla.

Ova akcija tokom ove godine bit će realizovana svakog posljednjeg vikenda u mjesecu u gradskim mjesnim zajednicama u Tuzli, dok će se u rubnim mjesnim zajednicama realizovati svaka tri mjeseca. Iz JKP Komunalca ističu da je moguć i odvoz kabastog otpada na deponiju Desetine u vlastitoj režiji , kao i za vrijeme tzv “ Narandžastog vikenda” u neku od najbližih gradskih mjesnih zajednica.

Ono što je važno da građani nakon završetka ove akcije ne odlažu krupni kabasti otpad kraj kontejenra nego da sačekaju sljedeći mjesec” napominje Admir Bećirović, direktor JKP “Komunalac” d.o.o Tuzla

Iz JKP Komunalca Tuzla ističu da u narednom periodu postoji mogućnost za promjenom lokacija postavljanja narandžastih kontejnera. Kako bi novi način upravljanja kabastim otpadom bio uspješan, potrebna je i saradnja građana, prije svega da otpad odlažu u kontejnere, a ne pored, kao i da se vrši sortiranje otpada.

Sva ova strategija je napravljena kako bi građanima omogućili da imaju adekvatnu uslugu ali bez njihove pomoći bez njihovog aktivnog učešća nema smisla, jer što više količina sortiramo sto više količina odvojimo na adekvatan način produžit ćemo vijek trajanja naše deponije smanjivat ćemo troškove ukoliko ne onda idemo u suprotnom pravcu” rekao je Admir Bećirović, direktor JKP “Komunalac” d.o.o Tuzla.

Ova aktivnost je dio BWL projekta čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz Program pregogranične saradnje Srbija i Bosna i Hercegovina 2014 – 2020.

Realizaciju projekta sufinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija i Bosna i Hercegovina 2014-2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), pri čemu je ugovorno tijelo Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU), Ministarstvo finansija Republike Srbije. Nosilac projekta je Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko” Užice, a partneri su: JKP “Komunalac” Tuzla i Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA