U Tuzli sutra obilježavanje 75. godišnjice ustanka naroda BiH

U Tuzli sutra obilježavanje 75. godišnjice ustanka naroda BiH

Objavio: -

Mada se u novijoj historiji BIH 27. juli – početak ustanka naroda BIH iz 1941. zvanično ne obilježava, antifašisti, građani Tuzle svake godine s ponosom se sjećaju njegovog značaja. Antifašistička tradicija je najvažnija tradicija BiH i tiče se države. BiH bila je najveća antifašistička sila u bivšoj Jugoslaviji, istaknuto je tokom današnje najave obilježavanja 27. jula Dana ustanka naroda iz BiH.

„Pozivamo sve antifašiste da se pridruže i da spriječimo. Jednom je raskomadana, drugi put je raskomadana BiH. Mi antifašisti ne smijemo dozvoliti njezino komadanje i podjele na ove, one i one. BIH je u ZAVNOBIH-u rekla da je ona zemlja narodnosti Srba, Hrvata i Muslimana što nažalost onima koji nisu antifašisti to ne odgovara.”, kazao je
Muhamed Čaušević, predsjednik UABNOR-a Grada Tuzla.

Tuzla je u NOR-u bila centar antifašističkog pokreta i grad koji je dao svoj doprinos u borbi za oslobođenje od fašizma, 889 Tuzlaka poginulo je u borbama za oslobođenje Tuzle i zemlje. Izložba koja će sutra biti postavljena govori o pripremama ustanka u Tuzli u julu 41.

„Ono što je karakteristično za Tuzlu jeste da je Narodno-oslobodilački pokret u Tuzli bio jedinstven i da su u njemu učestvovali građani bez obzira na vjersku, nacionalnu i socijalnu pripadnost. Tu su bili i profesori, apotekari, knjižari i radnici.” , kazala je prof. Nataša Perić, kustos Muzeja Istočne Bosne u Tuzli.
Obilježavanje datuma kada su se narodi BiH digli protiv fašističkog okupatora koji je bez otpora okupirao zemlju počinje večeras u 19:00 sati na Husinu. Sutra će prema protokolu biti položeno cvijeće na spomen obilježjima na Trnovcu, Josipu Brozu Titu, antifašističkim borcima, te poginulim borcima i civilnim žrtvama posljednjeg rata u BiH.

“Smatramo da je od presudnog značaja za dalje trajanje BiH njegovanje u spomeničkoj i manifestacionoj kulturi ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a i naše antifašističke borbe.” , rekao je
Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Kako bi podsjetili, ali mlađe naraštaje upoznali sa historijskim činjenicama i ukazali na značaj 27. jula, sutra u 12:00 sati u Narodnom pozorištu Tuzla bit će otvorena izložba Nataše Perić, profesorice historije i kustosa Muzeja istočne bosne u Tuzli koja se sastoji iz dva dijela, fotografija i dokumenata. Centralna proslava obilježavanja bit će upriličena u parku Dragodol u MZ Tušanj.