U Tuzli za borački dodatak apliciralo 8000 boraca, do sada 100 dobilo rješenja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Prema dosadašnjim podacima blizu 16 000 branilaca je pokrenulo proceduru kod prvostepenih organa, odnosno općinskih službi za boračko-invalidsku zaštitu za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu. Iz Fedralnog ministarstva boračko-invalidske zaštite upućen je apel službama boračko- invalidske zaštite da ubrzaju procedure i učine sve napore kako bi branioci što prije dobili konačna rješenja i bili stavljeni na isplatu. U Službu za boračko- invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica Grada Tuzla zajtjeve za egzistencijalnu naknadu do sada je poslalo više od 8000 boraca.

 

„Odradili smo do sada stotinjak rješenja pozitivnih. Dakle, čekamo da istekne rok da rješenja postanu pravosnažna i onda ih šaljemo na nadzor Odboru odbrane u gradu Tuzla“, izjavila je za RTV Slon Admira Atić Tupković, pomoćnica gradonačelnika za boračko-invalidsku zaštitu Tuzla.

 

Iako, kažu čine sve što je u njihovoj moći da obrade pristigle zahtjeve, proces je dodatno usložnjen činjenicom da se spiskovi šalju na provjeru u Zavod PIO/MIO, odnosno na provjeru da li su podnosioci zahtjeva podnijeli zahtjev za ostavrenje prava na penziju.

 

„Ukoliko jesu predali zahtjev, moramo sačekati kako će se zahtjev riješiti i ukoliko su to pravo ostvarili onda pravo na mjesečni novčani dodatak ne mogu ostvariti“, ističe Tupković.

 

Prema saznanjima resornog federalnog ministarstva, na evidencijama službi za zapošljavanje nalazi se više od 46 000 demobilisanih boraca, dok je oko 15 000 onih koji nisu ni prijavljeni na biro. Zbog toga je u Zakon ugrađeno da se sredstva od oko 50 miliona usmjere na najugroženije kategorije i to kroz egzistencijalne naknade ili tzv. borački dodatak.

 

„Demobilisani borci, ratni vojni invalidi, porodice poginulih koji imaju mjesečno manje od 173 marke mogu aplicirati za egizesncijalnu naknadu, a imaju 57 i više godina, imaju najmanje godinu učešća u oružanim snagama i imaju najmanje godinu dana na birou“, izjavio je Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata.

 

Oni ostali, odnosno mlađi od 57 godina svoja prava će morati potražiti na kantonalnim nivoima. Za sve branioce koji ostvare pravo na egzistencijalnu naknadu po federalnom Zakonu i kojima do 30. u svakom mjesecu bude okončana čitava procedura i budu stavljeni na isplatu, naknada će biti isplaćena do 10. u narednom mjesecu, kada se isplaćuju i druge naknade boračkoj populaciji iz federalnog Budžeta, uključujući i retroaktivnu isplatu za period koji je naveden u rješenju prvostepenog organa odnosno lokalne službe za boračko invalidsku zaštitu.

 

Prve isplate boračkog dodatka počele su 10. oktobra i dobila su ih 742 demobilisana borca, a prema procjenama resornog ministarstva u prvoj godini primjene Zakona zahtjev za ostvarivanje egzistencijalne naknade pokrenut će oko 20 000 branilaca i članova njihovih porodica.