U Vladi TK nema ministara iz reda hrvatskog naroda: Povrijeđen nacionalni interes konstitutivnog naroda

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Klub poslanika Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona održao je u ponedjeljak, 9.9.2019. godine, sjednicu na kojoj je jednoglasno donesena Odluka o podnošenju prigovora povrede vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog konstitutivnog naroda.

Naime, 20.7.2019. godine izabrana je Vlada Tuzlanskog kantona koja po svojoj etničkoj strukturi ne odgovara strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. godine, koji se uzima kao referentan u Ustavu Tuzlanskog kantona za formiranje izvršne vlasti Kantona.

Aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona nema niti jednog ministra iz reda hrvatskog konstitutivnog naroda, te iz ovakvog činjeničnog stanja i proizilazi Odluka Kluba poslanika Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Navedena Odluka je, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Tuzlanskog kantona, dostavljena predsjedniku Skupštine Tuzlanskog kantona na dalje postupanje, a Klub poslanika Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona ovom prilikom poziva sve kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine da ispoštuju princip zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima vlasti.