U Vladičanskom dvoru u Tuzli otvorena istorijsko-arhivistička izložba “Eparhija zvorničko – tuzlanska...

U Vladičanskom dvoru u Tuzli otvorena istorijsko-arhivistička izložba “Eparhija zvorničko – tuzlanska u Drugom svjetskom ratu” /FOTO/

Objavio: -

Istorijsko-arhivistička izložba “Eparhija zvorničko – tuzlanska u Drugom svjetskom ratu (1941 – 1945)”  koja je postavljena u Vladičanskom dvoru u Tuzli na jedinstven način svjedoči okupatorskoj podjeli jugoslovenske državne teritorije, čime je Srpska pravoslavna crkva, pa sam tim i Eparhija zvorničko-tuzlanska dovedena u težak i nezavidan položaj.

Među brojnim dokumentima koji su izloženi, posebno se istakao onaj kojim je bogomolja hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli spašena od uništenja, pošto je deklaracija uglednih Tuzlaka osujetila ustaški plan sa kraja 1941. i početka 1942. godine da se u potpunosti istrijebe građani Srpske Varoši i pravoslavni hram poruši do temelja.

“Zahvaljujući odeređenim i svjesnim ljudima, mnogo toga je i sačuvano.  Grad Tuzla, je grad koji zaslužuje da bude pomenut u najpozitivnijem kontekstu i to samo zahvaljujući ljudima koji su bili kao tuzlanski muftija Šefket-ef. Kurt i oko njega okupljeni ugledni Tuzlaci sa bivšim gradonačelnikom Hasan – agom Pašićem. Zahvaljujući njima mi danas možemo otvoriti ovu izložbu i možemo služiti Svete liturgije i hoćemo i možemo reći jedno istorijsko hvala,” kazao je vladika Hrizostom Jević, Episkop zvorničko – tuzlanski.

Srpska pravoslavna crkva iz Drugog svjetskog rata izašla je kao velika žrtva stradanja i materijalnog razaranja. Međutim,  brojni velikani zaslužni su za spašavanje srpskih bogomolja, a među njima je svakako i muftija Šefket-ef. Kurt.

“Ova izložba na jedan poseban način i jeste izraz zahvalnosti prema djelu rahmetli muftije Šefketa-ef. Kurtu kojeg je učinio prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i to je taj zalog ljubavi koji pokazuje da mostovi izmjeđu pravoslavaca i muslimana i dan danas u Tuzli nisu porušeni,” kazao je Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske pravoslavne  crkve iz Beograda.

Na izloženim panoima kojim sadrže dokumente koji svjedoče o stradanju ali i očuvanju srpskih crkvi, mogu se vidjeti i razne izjave protjeranih paroha, podaci o stradalom sveštenstvu, te brojna pisma pravoslavnog sveštenstva zvorničko-tuzlanske eparhije kao i narodni proglasi iz perioda okupacije Jugoslavije.