21.7 C
Tuzla
30.05.2023.

U završnoj fazi pregovora oko kolektivnog ugovora iz oblasti rudarstva sve izvjesnije povećanje plata rudarima

Kolektivno pergovaranje između poslodavaca i sindikata iz oblasti rudarstva u završnoj je fazi, a dijalog je uglavnom fokusiran na povećanja neto satnice uposlenicima ovog sektora.

Tim povodom iz Uprave RMU „Banovići“ naglašavaju da aktivno sudjeluju u pregovorima o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti rudarstva, te da se nadaju da će se postići dogovor koji će u narednom periodu omogućiti siguran i stabilan rad u sektoru rudarstva, a time bolji i kvalitetniji standard rudara.

Mogu biti slobodan i najaviti povećanje plata, a u kojoj mjeri će to biti vidjet ćemo po okončanju procesa kreiranja novog kolektivnog ugovora. Treba uvažiti i realnost u kojoj se nalazi RMU „Banovići“, ali tražit ćemo model koji će biti optimalan za sve.

Svoju opredjeljenost da omogucimo rudarima bolji standard pokazali smo u proteklom periodu gdje smo kroz isplate uvecanja plata za radnike koji se isticu svojim radom na mjesecnom nivou isplacivali znatna sredstva , bruto masa novca koja je radnicima isplacena u zadnja tri mjeseca je veca za 600000, 00 KM u odnosu na 20021. Kolektivni ugovor i povecanje plata rudara nama je od izuzetnog znacaja jer temelj svake uspjesne kompanije su radnici i to radnici koji znaju da je njihov rad cijenjen i na odgovarajuci način valoriziran. – rekao je direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići Elvir Salihović.

Pored povećanja neto satnice, Uprava Društva do kraja godine izraditi će i novu metodologiju obračuna plata koja će biti ista u svim rudnicima Federacije BiH.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!