U Živinicama će biti izgrađen Naučno tehnološki park

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Gradonačelnik Samir Kamenjaković nedavno je održao sastanak sa Udruženjem poslodavaca Grada Živinice. Tema sastanka bila je realizacija projekta prvog Naučno-tehnološkog parka u Gradu Živinice.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima Udruženja poslodavaca u Živinicama, te o zajedničkoj saradnji lokalne zajednice i poslodavaca.

Naime, gradonačelnik Samir Kamenjaković sa saradnicima priprema izgradnju još dvije poslovne zone u Gradu Živinice, od kojih jedna neće biti klasična poslovna zona nego Naučno-tehnološki park, odnosno zona novih pametnih tehnologija i pametne indrustije.

Naučno-tehnološki park je jedan novi instrument razvoja Grada Živinice, koji će počet privlačit investitore i investicije koji su usmjereni na proizvodnju prozvoda koji su namijenjeni za pametnu industriju i pametne tehnologije.

Dakle, na inicijativu gradonačelnika Samira Kamenjakovića Grad Živinice postat će bogatiji za prvi Naučno-tehnološki park, koji će biti osnov za razvoj budućnosti i privrede Grada Živinice.

Naučno-tehnološki park je institucionalni projekt koji traži uključenje više aktera, od lokalne zajednice, Univerziteta, poslodavaca, kao i mnogih stručnih grupa i pojedinaca sa područja našeg Grada.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković kroz različite projekte omogućava i daje motivaciju građanima da ostanu u Gradu Živinice, da ovdje žive i rade, a izgradnja Naučno-tehnološkog parka svakako će doprinijeti tome.

Naime, nakon što je poslovna zona Ciljuge II imala veliki uspjeh i donijela 60 miliona KM ulaganja u Grad Živinice, gradonačelnik Kmanejaković je odlučio da se naprave još dvije poslovne zone. Ovaj prijedlog upućen je Gradskom vijeću, gdje je i podržan, te sada slijede dalje aktivnosti.

Ono što je prednost izgradnje ovih u odnosu na prethodnu poslovnu zonu jeste blizina grada, postojanje vodovodne, putne i sve ostale infrastrukture, pa bi i troškovi izgradnje bili smanjeni u odnosu na poslovnu zonu koja je urađena. Konačna cijena igradnje ovih zona znat će se tek kada se napravi projekt izgradnje.

Prema riječima gradonačenika Kamenjakovića već su ostvareni kontakti i sa univerzitetskim profesorima iz različitih oblasti, a sama realizacija projekta će biti u kombinaciji između univerziteta, institucija i privrede, na osnovu čega će i biti urađen zvaničan projekt. Izrada projekta bi trebala trajati oko sedam mjeseci, nakon čega bi se trebalo krenuti u izgradnju infrastrukture. Njegove pretpostavke su da bi za 12 mjeseci prvi korisnici mogli ući u ovaj Naučno-tehnološki park.

“Tražili smo da dobijemo mogućnost izgradnje dvije poslovne zone, industrijska i Naučno-tehnološki park. Smatramo da taj park može biti spoj nauke, privrede i institucija, s obzirom na to da imamo Univerzitet u blizini Živinica, imamo aerodrom Tuzla koji se nalazi u Živinicama i brojne druge pogodnosti zbog kojih smatramo da smo sazreli za jedan takav poduhvat. Prije tri godine pokrenuli smo startup projekt u sklopu kojeg smo napravili i mini inkubator, te smatram da je sljedeći stepen otvaranje Naučno-tehnološkog parka. Sada idemo u prezentaciju i u pravljenje projekta, kroz koji ćemo sublimirati potrebe u privredi i potrebe koje su važne za poboljšanje stanja u privredi. Smatramo to direktnom pomoći privredi, te barijerom koja treba zaustaviti odliv pameti iz BiH. Ovaj prijedlog upućen je Gradskom vijeću, gdje je i podržan, a sada slijede dalje aktivnosti na raelizaciji ovog projekta.” kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.