U Živinicama i Kalesiji osvanuli bilbordi protiv obilježavanja Nove godine

     

Članovi džemata Kula, koji djeluje u Tuzli na području Kalesije i Živinica postavili su nekoliko bilborda koji propagiraju da muslimani ne treba da slave Novu godinu, kao i da muzika uništava čestitost srca.

“Čuvaj se bradonje, on dolazi po našu djecu”, “Muslimani nisu ludi da slave najluđu noć”, “Pa ko poštiva Alahove propise znak je čestitog srca”, poruke su na bilbordima koje su postavili članovi tuzlanskog džemata Kula.

 

Džemat je, inače, najmanja organizaciona jedinica pripadnika islamske vjeroispovesti. Muslimani, oni radikalniji protive se svakom oblliku obilježavanja Nove godine i Dada Mrazu kao simbolu.

 

Fotografije bilborda postavljene su na fejsbuk stranici džemata Kula, a u komentarima se može vidjeti da je javnost BiH podijeljena.

 

 

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona dosad nije evidentirana prijava građana vezano za postavljene bilborde, kao što je to bio slučaj u ranijim godinama kada su u Tuzli osvanuli natpisi kojima se građanima savjetuje da ne proslavljaju Novu godinu.

Inače, džemat Kula postoji već nekoliko godina u istoimenom naselju u Tuzli, a Islamska zajednica BiH ga je 2016. godine uvrstila na listu paradžemata.