U Živinicama predstava ‘Šta se bijeli u gori zelenoj?’ po motivima Hasanaginice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U nastavku teatarske revije “Četvrtkom u pozorište” sutra će na velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra Živinice biti odigrana dokumentarno-igrana drama “Šta se bijeli u gori zelenoj”, nastala u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra ANKATA.

 

Riječ je o duo drami rađenoj po motivima Hasanaginice i djela autora – A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić, dok dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović, saopćeno je iz JU BKC-a Živinice.

 

Kahrimanović Hasanaginicu koristi kao simbol kroz koji tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo bh. društva nego civilizacije uopće.

 

Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka, redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.

 

U predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović. Mentorstvo nad kreativnim procesom potpisuje vanredni profesor Damir Altumbabić. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović.

Izvor: RTV slon/FENA/