U Živinicama ukinute administrativne takse za privrednike prilikom osnivanja firmi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

”U želji da poboljšamo uslove i podržimo naše privredne subjekte koji posluju na području Grada Živinice, privučemo nove investitore i poboljšamo uslove za ulaganje u Živinice, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Živinice ukinute su, te značnajno smanjene, određene gradske administrativne takse, koje je Grad Živinice direktno naplaćivao,” saopćio je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

U dogovoru sa poslodavcima prihvaćeni su amandmani koji se tiču firmi i tim povodom preduzeli mjere iz oblasti privrede.

Prva od mjera olakšanja za građane iz oblasti privrede je da se prilikom osnivanja firmi, d.o.o. i obrta, građani oslobađaju od svih gradskih administrativnih taksi koje su potrebne za registraciju istih.

Također, još jedna od donešenih mjera je da su gradske administrativne takse za izdavanje i izmjenu rješenja za minimalno tehničke uslove u oblasti poduzetništva i obrta smanjene za 50%.

Grad Živinice se svrstava u jedan od rijetkih gradova koji su pokrenuli ovakav proces i oslobađanjem gradskih administrativnih taksi od naplate prilikom osnivanja firme d.o.o. i obrta, zaista je jedan veliki iskorak za naš Grad.

Ove donešene odluke samo su neke od mjera za poboljšanje uslova života u Gradu Živinice i sprečavanju odlaska stanovništva iz države Bosne i Hercegovine u inostranstvo, a mi ćemo i u nerdnim danima nastaviti na razvijanju ove strategije..