Učenici O.Š. Tušanj Tuzla obilježili Svjetski dan broja Pi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Osnovna škola Tušanj danas je bila u znaku Broja Pi. Velik broj učenika uključio se u obilježavanje ovog u matematici izuzetnog važnog broja: Jedni učešćem u kvizu znanja u kojem su pokazali svoje matematičke sposobnosti, jedni izradom prigodnih plakata, drugi čitanjem pjesama o broju Pi, igrokazom, a neki i plesnim perfonmansom.

„Mi smo pobornici toga da ustvari nije samo klasični čas nači učenja, već da su i ove aktivnosti i sama priprema ustvari jedan od načina poučavanja i učenja naših učenika. Smatramo da je to izuzetno korisno i da se učenici na taj način još više zainteresiraju za rad u ovakvim prilikama“, izjavila je Amela Sinanović, direktorica O.Š. Tušanj.

Pi je matematička konstanta, danas široko primjenjivana u matematici i fizici. Još jedna važna poveznica sa PI danom je rođendan Alberta Einsteina 14.03. pa ga u novije vrijeme matematičari i fizičari kao takvog i obilježavaju.

„Koliko nam je važan broj PI mogla bih jako puno da govorim. U kratkim crtama, broj PI je star 4000 godina. Vezan je za matematiku, umjetnost, fiziku, odnosno za cijeli život, pronalazimo ga svugdje“, kazala je Alma Džafić, nastavnica matematike.  

A koliko se đacima svijdela ideja da na ovakav način obilježe rođendan broja PI pokazali su svojom kreativnošću kroz mnogobroje aktivnosti koje su pripremali uz pomoć svojih nastavnica i nastavnika. Jedna od njih bio je i kratki kviz znanja u kojem su kao gosti učestvovali i učenici osnovnih škola Novi grad i Slavinovići.

Bez sumnje, školarci iz Tušnja danas su pokazali da matematika može biti itekako zabavna, da se može i otpjevati i odglumiti, te da se beskonačni broj PI može primijeniti na sve oblasti života i sve predmete koji ih kroz njihovo školovanje prate.