Udruga UPPA upozorava na ugroženost aluminijske industrije u BiH

Udruga UPPA upozorava na ugroženost aluminijske industrije u BiH

Objavio: -

Skupština Udruge proizvođača i prerađivača aluminija (UPPA) BiH na današnjem zasjedanju za predsjednika te udruge imenovala je Zorana Raspudića iz Aluminija d.d. Mostar.

Skupština je održana u Upravnoj zgradi Aluminija, a izravan povod okupljanju nositelja ove gospodarske grane iz metalnoga sektora BiH su mjere koje je usvojila Europska unija, a tiču se carinskoga režima za uvoz aluminija u zemlje članice EU-a, kao i aktualno ozbiljno pogoršanje stanja s poslovanjem Aluminija d.d. Mostar, kao kralježnice cjelokupne aluminijske industrije u BiH.

Članice UPPA namjeravaju ostvariti intenzivnu komunikaciju s Vladom FBiH (poglavito s Ministarstvom energetike, rudarstva i industrije), Vijećem ministara BiH (poglavito s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), te Gospodarskom komorom FBiH i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, kao i sa srodnim udrugama u Republici Hrvatskoj i u drugim zemljama iz okružja.

“Članice UPPA svjesne su ozbiljnosti trenutka u kojemu se nalazimo i namjeravaju izvršiti nužan pritisak na sva mjerodavna državna tijela i institucije kako bi se ublažilo i pokušalo otkloniti učinke ovih opasnih mjera EU-a koje prijete uzdrmati metalni sektor BiH. Također, podržale su i opravdane Aluminijeve zahtjeve prema entitetskoj vlasti u FBiH da se neodgodivo donese strateške odluke za spašavanje Aluminija kroz reorganizaciju i preustroj niza nelogičnosti na polju domaćega elektroenergetskog sektora, poreznih, fiskalnih i parafiskalnih nameta i niza naknada koje guše domaću industriju”, poručio je novoimenovani predsjednik UPPA BiH Zoran Raspudić.

Inače, snaga i značaj ove udruge ogleda se u proizvodnji i preradi otprilike 200.000 tona aluminija godišnje, ostvarivanju milijardu maraka prihoda i 700 milijuna maraka vrijednosti izvoza godišnje. Članice udruge zapošljavaju više od 2000 radnika, te godišnje uplaćuju 50 milijuna maraka državi na ime poreza.

O članicama UPPA izravno ovisi više od 40.000 ljudi, kroz njihove i zaposlenike njihovih 3500 kooperanata u BiH i dodatnih 1500 poslovnih partnera izvan BiH, a na ovu je industrijsku granu vitalno naslonjena stabilnost Luke Ploče u RH, te željezničkoga i cestovnog teretnog prometa u BiH, kao i financijska i socijalna stabilnost BiH, kroz stabilnost zdravstvenoga, mirovinskog i potrošačkog sustava, navode iz Udruge proizvođača i prerađivača aluminija.