11 C
Tuzla
07.07.2022.

Udruženja žrtava genocida: Još nema niti jedne optužnice za negiranje genocida

I nakon skoro godinu dana od stupanja na snagu ZAKONA O DOPUNI KRIVIČNOG ZAKONA BOSNE I HERCEGOVINE, odnosno, Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (tzv.Inckov zakon), nema niti jedne optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog vojnog suda ,Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) ili Međunarodnog krivičnog suda(ICC) ili Suda u Bosni i Hercegovini.

Više od 40 podnesenih prijava od strane organizacija i pojedinaca skuplja prašinu u Tužilaštvu BiH, a oni koji su podnijeli prijave,bar većina njih, nemaju nikakvu informaciju šta se dešava sa njihovim prijavama.

Pozivamo Tužilaštvo BiH, da navedene prijave, hitno i prioritetno  obradi i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice. Procesuiranje negatora za nas žrtve predstavlja isti prioritet kao i krivični progon zločinaca. S toga, pozivamo Tužilaštvo BiH, da konačno pristupi primjeni “Inckovog Zakona “, ali i Anexu B Revidirane državne strategije i procesuiranju 300 predmeta A liste, dostavljenih od strane Haškog tužilaštva, shodno Pravilima puta Rimskog sporazuma, navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa.

POSLJEDNJE DODANO