11 C
Tuzla
04.10.2023.

Udruženja žrtava i svjedoka genocida nastavljaju saradnju sa međunarodnim institucijama

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” nastavljaju saradnju sa međunarodnim institucijama za prevenciju i kažnjavanje genocida, te pozivaju državne institucije da im se u nastupajućem periodu odazovu na njihove zahtjeve kako bi na najbolji način kompletirali izvještaje protiv onih koji ugrožavaju mir i sigurnost u BiH .

– Nakon naših dopisa upućenih predstavnicima UN-a i Međunarodnom krivičnom sudu u Den Hagu, te odgovora kojeg smo dobili od istih, ovim putem se želimo zahvaliti Tužilaštvu ICC i savjetnici UN-a generalnog sekretara za prevenciju genocida na blagovremenim i profesionalnim reakcijama, asistencijama i odgovorima koje nam pružaju u pogledu naših izvještaja za prevenciju genocida – saopćili su iz udruženja.

Navode da njihov Izvjestaj iz augusta 2019. godine o mogućem ponavljaju genocida u BiH i njihovim planerima i organizatorima je shodno UN akcionom planu upućen UN i savjetnici generalnog sekretara UN za prevenciju genocida, a kopija na znanje tužiocu Međunarodnog krivičnog suda – ICC.

– ICC u ovoj fazi naše prijave nas je obavijestio da je potrebno da nastavimo sa prikupljanjem novih dokaza i da Međunarodni krivični sud upravlja Rimskim statutom, koji Sudu povjerava vrlo specifičnu i pažljivo definiranu nadležnost, te da su potrebni novi i dodatni dokazi, što ćemo u narednom periodu i pokušati osigurati. Sa predstavnicima savjetnice UN-a generalnog sekretara smo održali niz veoma produktivnih i ohrabrujućih sastanaka -navodi se u saopštenju za javnost.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO