Udruženje BH novinari: Pritisci na novinare koji otkrivaju afere u doba korone

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Udruženje BH novinari je saopćilo da se pritisci na novinare koji su zaslužni za otkrivanje niza afera u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa nastavljaju.

-Ponovo je na udaru novinarka portala Fokus.ba Semira Degirmendžić, koja je zaslužna za otkrivanje afere „Respiratori“. Naime, na društvenim mrežama se pojavio video klip u kojem se za kolegicu Degirmendžić kaže da najgore neistine dolaze iz njenog pera, a da ono što je otkrila nisu nikakve afere već „naručeno novinarstvo“ u vezi s jednom političkom strankom – navode iz ovog udruženja.

Dodaju da “ohrabruju riječi kolega iz Fokusa koji ovaj slučaj označavaju kao pokušaj pritiska zbog afere „Respiratori“, te poručuju da ih neće omesti u daljnjem istraživanju ove i drugih afera.

-Također najavljuju da će prijaviti slučaj policiji kako bi se otkrilo ko stoji iza lažnih profila s kojeg se objavljuju ovi sadržaji. Od organa za provođenje zakona očekujemo da hitno reagiraju i javno objave imena odgovornih – dodaju iz Udruženja BH novinari.