Udruženje poslodavaca FBiH : ‘Inicijativa 20+5+6’ u interesu poslodavaca, radnika i države

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Pet hitnih izmjena i dopuna zakona te izmjena i dopuna i prijedloga novih 20 zakona, kao i šest inicijativa koje je Vladi i Parlamentu FBiH uputilo Udruženje poslodavaca s ciljem rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta podržali su i ambasadori zemalja Evropske unije u BiH, ali u okvirima bh. nadležnih organa još uvijek nema pomaka. Inciijativa koju je podnijelo Udruženje poslodavaca FBiH je podržana na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kada je zaključeno da Federalna vlada i resorna ministarstva trebaju pripremiti zakone i uputiti ih u dalju proceduru.

“Danas je već 82. dan kako je bio taj Parlament, od Vlade još uvijek nisu zakoni vraćeni. Mi smo željeli da iskoristimo medije da ih pozovemo, Vladu , da još jednom ozbiljno shvati ovo sve skupa, da obradi ove zakone i da ih vrati.”, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Mada se očekivalo od predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH da daju maksimalan doprinos provedbi reformi i da se u tom procesu rukovode općim i zajedničkim, to se nije desilo. Smailbegović je naveo da su u velikoj većini dobili podršku i da očekuju da će njihovi prijedlozi u domovima Parlamenta FBiH imati visok stepen prolaznosti.

“Ovim zakonima mi bi povećali plaće naših radnika. Radimo i na tome da se poveća minimalna plata od sadašnjih 400 na 500 do 600 KM čime bi pomogli i najugroženijem sloju društva da živi malo bolje. “, istakla je Snježana Kopruner, članica UO UPFBiH.

Proizvođače i izvoznike, osim problema odliva radne snage, također muče veliki doprinosi, a prijedlog poslodavaca je da oni iznose 26,5 posto.

“Mislimo da bi to bilo atraktivno za poslodavce, a za one koji djeluju u segmentu sive ekonomije, da se vrate u normalne tokove. Time bi se čak povećala izdvajanja za zdravstveni i penzioni fond”, dodala je Snježana Kopruner, članica UO UPFBiH.

Iz Udruženja poslodavaca još jednom su poručili da je Inicijativa 20 + 6 + 5 dobra i za opslodavce, i za radnike i za državu.