Udruženju distrofičara TK uručena vrijedna donacija i paketi za korisnike

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Jedno adekvatno ortopedsko pomagalo znači milion zadovoljnih osoba. Jedna od njih je i Fata Ramić iz Banovića, članica Uduženja distrofičara TK koja je prošle godine, zahvaljujući Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike i kompanije Bauerfeind dobila elektromotorna kolica koja su joj uveliko olakšala svakodnevne aktivnosti. Danas je kao i 29 članova Udruženja distrofičara dobila higijenske pakete sa osnovnim artiklima potrebnim za svakodnevno funkcionisanje.

„Mnogo znači. Udruženje distrofičara TK i Minsitarstvo za rad i socijlanu politiku i Bauerfeind oni su nam omogućili sve to“, izjavila je Fata Ramić, članica Udruženja distrofičara TK.

O važnosti higijene i koliko pravilna i blagovremena njega doprinosi boljoj kvaliteti života znaju same osobe sa invaliditetom. Zato su ovom donacijom obuhvaćeni upravo oni kojima je ona najpotrebnija, ležeći pacijenti, nepokretne osobe i osobe koje zbog smanjenje pokretljivosti imaju niz drugoh zdravstvenih tegoba.

„Kao i svakom drugom čovjeku zdravlje je na prvom mjestu. Tako i nama ovo puno znači. Naravno, prvo zbog povećanja kućnog budžeta, jer dobićemo kreme i sve ovo što je potrebno jednoj osobi sa invaliditetom da poboljša kvalitetu svog zdravlja“, kazala je Emina Mujanović, članica Udruženja distrofičara TK.  

Udruženje distrofičara TK je kroz stalne kontakte i druženja sa članovima udruženja uvidjelo lošu ekonomsku situacije među osobama sa invaliditetom. U skladu s tim, u novembru prošle godine Udruženje distrofičara TK je uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike podijelilo 21 higijenski paket ženama sa invaliditetom na području Tuzlanskog kantona, a ta saradnja je na zadovoljstvo korisnika nastavljena i ove godine.

„Imaju tu i nabavljena kolica i toaletna kolica i inhalator za najmlađe osobe i to će biti u Udruženju pa smpram potrebe kad nam se ko obrati da mu trebaju kolica ili nešto, mi to naravno damo besplatno na korištenje“, kazao je Dalibor Lukić, predsjednik Udruženja distrofičara TK.

Vrijedi istaći da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike već četiri godine finansijski podržava Udruženje distrofičara TK, a danas je osim podjele donacija održana i radionica za članove ovog Udruženja u kojoj su mogli čuti informacije o proizvodima koji su se nalazili u paketima i koja im je namjena.