UEFA ujedinjena u osudi Superlige

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Predstavnici svih 55 nacionalnih nogometnih saveza koji su članovi UEFA-e, na 45. Kongresu krovne evropske nogometne organizacije izglasali su u utorak deklaraciju u kojoj su osudili proglašenje takozvane Superlige.

Učesnici Kongresa ujedinjeni su u tvrdnji da se zatvorena Superliga protivi samom konceptu onoga što Evropa mora biti: ujedinjena, otvorena, podržavajuća i principijelna u sportskim vrijednostima.

“UEFA i njezine članice vjeruju u istinski evropski model koji se temelji na otvorenim takmičenjima, solidarnosti i preraspodjeli kako bi se osigurali održivost i razvoj nogometa u korist svih, kao i promicanje evropskih vrijednosti i društvenih ishoda. Klubovi zavjerenika očito su zažmirili na činjenicu da status koji danas uživaju nije plod izoliranog slučaja, već je dio dinamičnog evropskog sistema u kojem na nečije uspjehe i neuspjehe podjednako utječu veliki, srednji i mali klubovi. Njihova pretpostavka da imaju pravo ‘odvojiti se’ i polagati pravo na nasljeđe koje se gradilo zajedničkim snagama, uvreda je za europske vrijednosti i sportske zasluge.

UEFA, njezine članice i svi oni koji vole nogomet snažno će se tome oduprijeti i boriti protiv poteza vlasnika ovih klubova i svih onih koji ih podupiru. U moralnom smislu jako dobro znamo što se krije iza svega i u tom smislu štitit ćemo nogomet od sebičnog klana kojem nije stalo do igre. Mi smo evropski nogomet. Oni nisu”, stoji u deklaraciji UEFA-e, prenosi Hina.

(RTV Slon/Fena)