Uhapšen policajac Granične policije BiH, pustio osobe kojima je zabranjen ulazak zbog virusa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Granične policije BiH, lišili su slobode osumnjičenog graničnog policajca sa graničnog prijelaza Brčko.

Istragom je utvrđeno da je navedeni osumnjičeni, prilikom ulaska troje državljana u BiH, sa područja R Hrvatske, zahtjevao i primio dar, kako bi im bez odgovarajućih dokumenata, omogućio ulazak u BiH, te ih nakon toga, protivno instrukcijama i naredbama o postupanju sa građanima koji ulaze u BiH u postupku izdavanja rješenja o samoizolaciji, propustio u BiH bez provedenih procedura nadležnih sanitarnih i zdravstvenih organa.

Nakon otkrivanja navedenog događaja i provođenja istrage, državljani BiH sa šireg područja Brčkog, identificirani su i locirani, te je prema navedenima proveden postupak u skladu sa odredbama postupanja u procesu zaštite od širenja korona virusa COVID-19.

Navedeni osumnjičeni bit će tokom dana priveden u Tužilaštvo BiH, gdje će ga ispitati postupajući tužilac, koji će nakon toga prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela primanja dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.