Uhapšen šef Grupe za prinudne naplate Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Uhapšen šef Grupe za prinudne naplate Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Objavio: -

Postupajući po nalogu i u koordinaciji Tužilaštva BiH i entitetskih tužilaštava u RS, policijski službenici MUP-a RS, na području Banja Luke, uhapsili su Nedima Kulenovića, rođenog 1955. godine u Banja Luci, uposlenog u UIO BiH, na poziciji šefa Grupe za prinudne naplate.

Navedeni je osumnjičen da je, zloupotrijebivši svoj položaj, počinio kazneno djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

On je osumnjičen da je od osobe, koja je PDV dužnik, tražio određeni iznos novca za sebe, kako bi omogućio reprogram otplate poreznog duga.

Tužilaštvo BiH odlučno je u borbi protiv svih oblika korupcije, a naročito u slučajevima u kojima se radi o koruptivnom ponašanju nositelja visokih funkcija u institucijama, te je sa partnerskim agencijama provelo istragu i realiziralo akciju hapšenja.

U navedenom predmetu realizirana je odlična saradnja između glavnih tužilaca Tužilaštva BiH i Specijalnog tužilaštva RS, kao i policijskih agencija.

Akcijom je direktno kooridnirao glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Ova aktivnost još jednom pokazuje da imamo 0-ti stepen tolerancije prema korupciji i pozivamo građane da prijavljuju koruptivna ponašanja i kaznena djela korupcije.

Navedeni osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu, nakon čega će biti donesena odluka o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, navode iz Tužilaštva BiH.