0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Uhapšena jedna osoba osumnjičena za ratne zločine na području Teočaka

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA na području Ugljevika locirali su i lišili slobode Đurković Ratka, rođenog 1943. godine, nekadašnjeg zapovjednika 1. bataljona 1. majevičke  brigade VRS.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenih Đurković Ratka i Nedić Radomira, nekadašnjeg zapovjednika 1. majevičke brigade.

Terete se da, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS, koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubojstva civila i zarobljenika, niti su nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, općina Ugljevik u mjesecu srpnju / julu 1992. godine.

Prilikom napada, vojne snage kojima su zapovjedali osumnjičeni su ubile 4 civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika A RBIH, koji su prethodno bili zarobljeni.

Osumnjičeni se terete kao zapovjednici, zbog kaznenih djela Zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi sa točkom a)  i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. stavak 1. točka a) KZ BiH,  a sve u svezi sa člankom 180. stavak 2. KZ BiH.

Osumnjičeni Đurković lišen je slobode i u zakonkom roku bit će predat postupajućem tužitelju koji će ga ispitati.

U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajuću tužitelj će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdrvstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenom.

Vezane vijesti

TUZLA