Uhapšeno pet osoba osumnjičenih da su oštetili Budžet BiH za 3,2 miliona KM

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

1. Papračanin Seid, rođen 1981. godine u Kotoru, nastanjen u Tuzli, državljanin BiH.
2. Papračanin Ifet, rođen 1959. godine u Goraždu, nastanjen u Tuzli, državljanin BiH.
3. Matić Tomislava, zv.“djed Tomo“, rođenog 1940. godine u Beogradu, nastanjen u Lončarima, državljanin BiH.
4. Čato Boris, rođen 1989. godine u Travniku, nastanjen u Vitezu, državljanin BiH
5. Pravne osobe B-Label d.o.o. Vitez, sa sjedištem u Vitezu.

Optuženi se terete da su djelujući kao organizirana kriminalna skupina, tokom 2017. i 2018. godine, nezakonito vršili otkup duhana u listu, u više preduzeća na području Posavine, u količini od skoro 100 tona.

Navedeni duhan, su protivno zakonskim propisima, pretvarali u rezani duhan, koji su potom prodavali, bez obračunavanja i plaćanja akcize koja je na 1 kilogram duhana, tokom 2017. i 2018. godine, iznosila oko 100 KM po kilogramu, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i svim građanima BiH.

U optužnici se navodi, da su optuženi zasigurno isjekli oko 30,6 tona duhana, čime su izvršili utaju akciza u iznosu od oko 3,2 miliona KM.

Optužena pravna osoba, preduzeće, korištena je samo u svrhu počinjenja kaznenog djela, budući da zakonskim propisima u BiH, fizičkim osobama nije moguća prodaja duhana u navedenom stanju i količinama.

Ilegalno sječenje duhana uz korištenje odgovarajuće mehanizacije, vršeno je na području Tuzle.

Tijekom provođenja akcije u navedenom predmetu, policijski djelatnici zaplijenili su veću količinu duhana i mehanizacije za obradu.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ BiH) i nedozovljenog prometa akciznih proizvoda (čl. 210a. KZ BiH).

Navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.