UINO donio odluku o oslobađanju plaćanja uvoznih i izvoznih davanja

UINO donio odluku o oslobađanju plaćanja uvoznih i izvoznih davanja

Objavio: -

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dao je danas pozitivno mišljenje na Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2018. godinu i uputio je u daljnju proceduru usvajanja Vijeću ministara BiH.

Odluka je značajna za domaće privrednike, jer poboljšava uvjete poslovanja domaćih proizvođača, zadržava postojeća i eventualna otvaranja novih radnih mjesta, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na sjednici održanoj u Mostaru dato je pozitivno mišljenje i na Odluku o usaglašavanju i utvrđivanju carinske tarife za 2018. godinu o čemu će konačnu riječ dati Vijeće ministara BiH.

Usvojena je Odluku o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih davanja što je, također, značajno za poticaj domaće proizvodnje i na čemu već duže vrijeme insistiraju privredne komore i poslovna zajednica u BiH.

Danas je usvojena i odluka o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2018. godine i ona na godišnjem nivou iznosi 12 posto. Ta kamata odnosi se na određene carinske postupke, među kojima je i privremeni uvoz, i zaračunava se u carinskim dugovanjima.

Članovi Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojili su i Odluku o utvrđivanju cijena usluga izdavanja i korištenja kvalificiranih elektronskih potvrda.

Upravni odbor izjasnio se danas i o inicijativi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za uvođenje takozvanog plavog dizela, te je podržao stav Uprave za indirektno oporezivanje BiH u kome se navodi da je politika stimuliranja i poticanja poljoprivrede isključiva nadležnost entitetskih ministarstava poljoprivrede.

Na današnjoj sjednici razmatrano je više informacija među kojima i ona o radu Uprave za indirektno oporezivanje BiH te je konstatatovano da su prihodi od PDV-a u porastu te da će ove godine biti prikupljeno najviše prihoda od osnivanja Uprave, stoji na kraju saopćenja.

 

Izvor: RTV Slon/FENA