UIO BiH – Oduzeta veća količina cigareta vrijednosti oko 5000 KM

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U uslovima vanredne situacije uzrokovane virusom Covid 19 ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje provode pojačane aktivnosti na terenu u cilju sprečavanja nezakonite prodaje duvana i duvanskih prerađevina.

Ovlaštena službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, a na osnovu operativnih saznanja službenika, na područiju grada Bijeljina kod fizičkog lica pronašli su i oduzeli su veću količinu cigareta koje nisu bile obilježene na propisan način. Radilo se o 920 paklica cigareta raznih brendova, a procjenjena vrijednost privremeno oduzete robe je oko 5.000 KM.

Protiv lica kod kojeg je pronađena navdena akcizna roba bit će pokrenuti prekršajni postupak pred nadležnim opštinskim sudom. U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

.