UKC Tuzla: Manje hospitaliziranih pacijenata, neophodno sačuvati osoblje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U zadnjih desetak dana UKC Tuzla bilježi blagi pad broja hospitaliziranih pacijenata zaraženih virusom Covid 19. Veći je broj otpuštenih pacijenata nego primljenih što je dobar znak, tvrde iz ove Ustanove i naglašavaju da je situacija stabilna.

“Trenutno sa današnjim danom imamo 152 pacijenta hospitalizirana. Imamo jedan dio hospitaliziran u Covid bolnici, jedan u Klinici za zarazne bolesti. Tu je 77 pacijenata. Imamo 51 pacijenta u Covid 2 bolnici odnosno Klinici za plućne bolesti i imamo 18 pacijenata u Respiracijskom centru. Ovako kako danas stoje stvari imamo slobodnih oko 70 mjesta”, kazao je Vahid Jusufović, direktor JZU UKC Tuzla.

Brige za smještajne kapacitete u UKC-u nema. Klinika za psihijatriju je od ranije u kriznom planu za smještaj Covid pacijenata a trenutno se montira i drugi kontejner za kiseonik za Covid 2 bolnicu i Respiracijski centar gdje je najveća potrošnja kiseonika.

“Pored Covid 2 bolnice koja nije popunjena u punom kapacitetu, ja bih naglasio da su u toku radovi za drugi kontejner za kiseonik prije svega radi povećanja protoka i kapaciteta kiseoničke potporne terapije i da imamo zamjenski kontejner za veće količine kiseonika i ti radovi su pri kraju”, dodaje Jusufović.

Za testove se, kažu, snalaze i uvijek imaju dovoljno testova tako da ni jedan pacijent neće biti vraćen. No probleme sa opremom za testiranje na Covid ima tuzlanski Dom zdravlja. Iz ove ustanove tvrde da je glavni razlog tome  promjena u sistemu javnih nabavki briseva i transportnih medija do koje je došlo prije mjesec dana.

“Mi smo u međuvremenu odnosno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i mogućnostima tržišta BiH  nabavili određenu količinu briseva i transportnih medija. Međutim ona je kao takva nedovoljna za normalan i neometan rad uzimanja uzoraka za Covid 19 za građane Tuzle. Iz tih razloga tražimo od viših instanci, Kantona, Federacije, države Bosne i Hercegovine  da se taj problem riješi”, ističe Adis Nišić iz Ureda za odnose s javnošću Doma zdravlja Tuzla.

U Kliničkom centru najveću opasnost vide u infekciji osoblja. Broj inficiranih kadrova se kreće između 60 i 70. Neki su sa lakšom, neki sa težom kliničkom slikom a ima i onih koji su u Respiracijskom centru.

“Mislim da nemamo razloga za brigu samo je meni najbitnije da sačuvam kadrove, da sačuvam sestre i doktore koji rade u covid bolnicama i inače na svim drugim odjeljenjima. Jutros smo imali 69 inficiranih. Taj broj se mijenja iz dana u dan. Jedan dio uposlenika se vrati, drugi dio bude  inficiran”, ističe Jusufović.

Bliži se period praznika i novih okupljanja što može značiti i nove probleme za zdravstvene ustanove.  Ukoliko dođe do većih masovnih okupljanja, očekivati je i veći broj zaraženih odnosno hospitaliziranih pacijenata. Stoga ponovo podsjećaju na odgovornost građana kako bi se sačuvalo i njihovo zdravlje i zdravlje zdravstvenih radnika.