UKC Tuzla: Razmjena znanja, vještina i primjera dobre prakse u dijagnostici i terapiji oboljelih od epilepsije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U toku protekle sedmice, u organizaciji Ministarstva zdravlja Crne Gore, održan je edukativni događaj na temu “Razmjena znanja, vještina i primjera dobre prakse u okviru projekta INTERREG IPA-CBC HR-BA-ME182 NeurNet- Mreža za zbrinjavanje pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti”.

Događaju je prisustvovao vodeći tim za ovaj projekat u BiH, iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla doc. dr. Nihad Mešanović, načelnik Sektora za informacione tehnologije, dr. med. Amra Iljazović, neurolog i dr. med. Leila Avdić, neurolog.

IPA projekat NeurNet omogućio je da se primjenom novih savremenih tehnologija, telemedicine jača regionalna saradnja u zbrinjavanju pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti.

Upostavljanjem konekcije sa referentnim regionalnim centrima, preko telemedicine, omogućeno je da pacijenti sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti dobiju najsavremeniju medicinsku uslugu u svojoj bolnici, u svom mjestu boravka, čime će se izbjeći troškovi putovanja tih pacijenata, smanjiti liste čekanja, a velikom broju pacijenata biti omogućena usluga u isto vrijeme.

Projekat uključuje veliki broj eminentnih stručnjaka iz regije koji uspostavljanjem saradnje kroz razmjenu znanja i iskustava značajno utiču na unaprjeđenje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga u ovoj oblasti.