UKC Tuzla: U toku Šesta škola akušerske anestezije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u toku je Šesta škola akušerske anestezije koja je organizovana u okviru saradnje UKC Tuzla i američke organizacije Kybele koja je posvećena poboljšanju uslova porođaja u svijetu.

Tim povodom u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla boravili su eminentni stručnjaci iz oblasti akušerske anestezije iz USA. Tokom svog boravka američki tim ljekara održao je niz radionica iz praktičnog dijela i stručna predavanja na kojima su se razmatrale teme iz područja akušerske anestezije, sa akcentom na regionalnu anesteziju i analgeziju u porođaju.

Polaznici su bili anesteziolozi iz Tuzle, Bihaća, Zenice, Travnika i Sarajeva.

Voditelji, kao i polaznici škole istu su ocijenili vrlo uspješnom. Specijalista anesteziolog u Sani bolnici Bruklin u Njujorku, Ivan Veličković je istakao da je Univerzitetski klinički centar Tuzla postao regionalni centar za obuku anesteziologa za analgeziju pri porođaju i regionalnu anesteziju za carski rez. “Nakon održanih pet škola i ove šeste, ljekari Univerzitskog kliničkog centra Tuzla osposobljeni su uradili preko 1000 procedura u regionalnoj anesteziji. Regionalnu anesteziju su dobile pacijntice za carski rez i pacijentice koje su porađane prirodnim putem. Uvedeni su noviteti i u postoperativnoj terapiji boli gdje su uvedeni spinalni i epiduralni opioidi”, istakao je dr. Veličković.

Prema riječima prim. dr. Senide Keser, šefa anestezije Odsjeka za ginekologiju UKC Tuzla procent carskih rezova urađenih u regionalnoj anesteziji je 52 posto, a obezboljavanjea porođaja 16 posto. Dr. Keser je naglasila i to da nisu sve porodilje kandidati za ove metode, te se o tome odluka može donijeti tek nakon anesteziološkog pregleda iz razloga što pojedine pacijentice imaju oboljenja koja zahtjevaju određene pristupe.

Dr. Senada Čaušević i Zenice i dr. Aida Čorbeg iz Travnika su istakle zadovoljstvo konceptom škole naročito praktičnim djelom u kojem su svi učesnici imali priliku aplicirati regionalnu anesteziju.

Voditelji škole su istakli veliki značaj, ali i zadovoljstvo saradnjom anesteziologa sa ginekolozima, neonatolozima i medicinskim sestarama akušerkama na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla jer cilj škole je regionalnu anesteziju uvrstiti u standardne procedure pri porođaju, saopšteno je iz UKC-a Tuzla.