5.5 C
Tuzla
09.12.2022.

Uloga mjesnih zajednica u fokusu: Razmjena iskustva iz BiH, regiona i šire

U Neumu je u toku Konferencija o ulozi mjesnih zajednica i jednica lokalne samouprava iz Bosne i Hercegovine, koja je okupila oko 270 ljudi, uključujući oko 20 načelnika opština u BiH.

Konferenciju je organizovao projekat „Jačanje uloge lokalnih zajednica u BiH“ , koji zajednički finansiraju Vlada Švicarske i Švedska, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Projekat MZ je započeo 2016. godine kao inicijativa za oživljavanje mjesnih zajednica kao mehanizma za premošćivanje jaza između lokalnih zajednica i jedinica lokalne samouprave i poboljšanje kvaliteta života građana BiH. U toku je realizacija druge od tri planirane faze Projekta, koja je počela u martu 2020. godine, a završetak tekuće faze očekuje se u martu 2024. godine.

Kroz učešće građana u procesima donošenja odluka vezanih za lokalne prioritete, postignutin rezultati od 2016. godine  su:

·       23.000 ljudi učestvovalo je na forumima građana koji su odlučivali o svojim prioritetima lokalnog razvoja.

·       Realizovan je ukupno 61 prioritetni projekat asfaltiranja, što je rezultiralo 17 kilometara novih ili renoviranih lokalnih puteva.

·       Rekonstruisano je 50 dečijih igrališta.

·       Zamijenjeno je i modernizovano 98 kilometara javne rasvjete.

·       Ukupno je renoviran ili izgrađen 31 sportski objekat za 123.374 korisnika.

·       Nova vizija razvoja mjesnih zajednica nastala je kao rezultat konsultativnog procesa u kojem je učestvovalo više od 2.500 ljudi. Funkcije MZ prilagođene su novom razvojnom vizijom u 41 opštini/općini i gradu kroz konsultativne procese u kojima je učestvovalo oko 2.900 ljudi, od kojih su 40% bile žene.

Tokom konferencije razgovarace se o nizu tema među kojima su status i uloga jedinica lokalnih samouprava kroz regulatorni okvir, uključivanje lokalnih zajednica u procese planiranja lokalne samouprave, način finansiranja lokalnih zajednica i njihovi prioriteti, te privlačenje EU fondova za finansiranje prioriteta lokalnih zajednica. zajednice.

 

POSLJEDNJE DODANO