Uloga prosvjetnih radnika ključna u pružanju podrške mladima u suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu

Uloga prosvjetnih radnika ključna u pružanju podrške mladima u suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu

Objavio: -

Misija OSCE-a u BiH okupila je nastavnike, pedagoge i školske psihologe srednjih škola iz cijele BiH na dvodnevnoj radionici o suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji putem obrazovanja, a zaključeno je da je uloga prosvjetnih radnika ključna u pružanju podrške mladima u suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu.

– Obrazovni sektor ima ključnu ulogu u sprječavanju mladih ljudi da padnu pod utjecaj faktora koji vode ka nasilnom ekstremizmu i terorizmu – zaključak je danas završene radionice koja je održana pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u BiH.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore istakao je da nastavnici i roditelji imaju veliku odgovornost i moraju se informirati o rizicima koje sa sobom nose ideologije nasilnih ekstremističkih grupa.

– Osim edukacije dječaka/mladića i djevojčica/djevojaka o toj opasnoj pojavi, od ključne je važnosti da škole sarađuju s roditeljima na razvoju vještina učenika, kao potencijalno podložne grupe, da se samostalno suprotstave izazovu nasilnog ekstremizma – kazao je.

Nastavnik historije u Srednjoj strukovnoj školi u Jajcu Mirko Ljubez smatra da je važno voditi računa o svakom učeniku, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.

– Raznim aktivnostima, pogotovo nevladinog sektora, moramo ojačati osobnost svakog pojedinca i na taj način doprinijeti prevenciji nasilnog ekstremizma i ostalih oblika nasilja u našem društvu – kazao je on.

Misija OSCE-a u BiH organizirala je tu radionicu u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, kao dio projekta o pružanju podrške dijalogu u svrhu sprječavanja nasilnog ekstremizma u BiH.

Taj projekt doprinosi i široj kampanji pod nazivom “Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma”, koja naglašava sveobuhvatan pristup OSCE-a u sprječavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, pri čemu se sve relevantne aktivnosti odvijaju pod zajedničkim sloganom #UnitedCVE – saopćila je Misija OSCE-a u BiH, javlja FENA.