20 C
Tuzla
01.12.2023.

UN – Pandemija uzrokovala pogoršanje u oblasti ljudskih prava

Viša zvaničnica UN-a upozorava da je pandemija koronavirusa produbila diskriminaciju i druga kršenja ljudskih prava koja mogu podstaći sukob te povećala rizik od gubitka napretka u političkim i mirovnim naporima.

Rosemary DiCarlo izjavila je u srijedu ispred Vijeća sigurnosti UN-a da je poziv generalnog sekretara Antonija Guterresa 23. marta na globalni prekid vatre kako bi se isporučila humanitarna pomoć tokom pandemije imao ohrabrujući početni odgovor. Najavljena su privremena primirja u Kolumbiji, Ukrajini, na Filipinima i u Kamerunu.

– Međutim, mnogi nisu nastavili primirje, što je rezultiralo pogoršanjem situacije na terenu – rekla je ona, prenio je AP.

DiCarlo je rekla da izaslanici Ujedinjenih naroda u ratom razorenom Jemenu, Libiji i Siriji pokušavaju unaprijediti mirovne napore i postići prekid vatre.

DiCarlo je ukazala na povećanu diskriminaciju, rastuće nasilje nad ženama kod kuće tokom mjera izolacije i “rastuća ograničenja na medije, građanski prostor i slobodu izražavanja.”

– Platforme društvenih medija koriste se za širenje dezinformacija o pandemiji. Također je zabilježen porast stigme i govora mržnje, posebno protiv migranata i stranaca – kazala je ona.

(RTV SLON / NEZAVISNE NOVINE)

Vezane vijesti

TUZLA