1.7 C
Tuzla
06.12.2023.

UNDP: 10 000 sadnica za 15 jedinica lokalne samouprave

Danas je započela realizacija UNDP Inicijative za zeleniju i održivu budućnost u gradu Tuzla koja ima za cilj sadnju 10 000 sadnica u 15 jedinica lokalne samouprave. Ovim projektom nastoji se doprinijeti rješavanju problema zagađenosti vazduha, tla i vode te smanjiti rizik od poplava, klizišta i erozije tla. U parku Sjenjak zasađene su prve sadnice, što je ujedno i posljednja faza uređenja ovog parka.

“Ovo je jedna od inicijativa koju je pokrenuo UNDP u BIH zajedno sa 15 jedinica lokalne samouprave, partnerskih općina i gradova, sa kojima mi surađujemo duži niz godina po raznom osnovu i na više projekata. Danas smo u gradu Tuzla da zasadimo par sadnica a sve sa ciljem da skrenemo pažnju i običnom građaninu da za klimatske promjene i sve ono što nam se dešava u vezi s tim možemo sami da damo jedan mali doprios.”, rekao je Siniša Ubiparipović, menadžer projekta.

Novi izgled Sjenjaka

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, istakao je važnost ovog projekta za park Sjenjak, odnosno najmlađe i najstarije posjetioce parka.

“Ovo je jedna dobra akcija i dobar povod da ovaj veliki park na Sjenjaku ozelenjavamo. Imamo 100 sadnica a danas ćemo imati 170 i u budućosti ja ovdje vidim veliko drveće, debelu hladovinu i jedan miran park koji će poboljšati kvalitet života građanima Sjenjaka i svima koji dođu na Sjenjak.”, poručio je Imamović. 

Vezane vijesti

TUZLA