Univerzitet u Tuzli otvorio vrata za 1.460 brucoša

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nova akademska godina na Univerzitetu u Tuzli počela je danas. Osmijeha na licima brucoša koji su danas zvanično postali dio akademske zajednice, nije nedostajalo. Od danas su korak bliže ostvarenju svojih snova, koje će za četiri godine, uz mnogo znanja i vještina, ali truda i neispavanih noći, sigurno i ostvariti.

“Univerzitet u Tuzli postao je bogatiji za 1460 studenata naših brucoša, što je veći broj u odnosu na prošlu godinu. Slijedi još i upis na drugi i treći ciklus koji traje do kraja oktobra. Sretni smo i ponosni što imamo te nove studente na kojima počiva naša budućnost” – istakla je Nermina Hadžigrahić, rektorica UNZT.

Iako je briga o ljudskim životima najveća odgovornost i podrazumijeva veliko odricanje i posvećenost, i ove godine studenti su pokazali najveći interes upravo za medicinu.

“Na Medicinski fakultet se upisalo 157 studenata, a na Odsjeku za zdravstvene studije upisano je 200 studenata. To je zaista jedan zavidan broj i svake godine najveći interes upravo naših mladih ljudi za Medicinski fakultet” – kazala je Selmira Brkić, dekanica Medicinskog fakulteta UNTZ.

Veliki interes ove godine studenti su pokazali i za upis na Farmaceutski fakultet. Razlog tome je dostupnost posla kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. 

“Svi studenti nažalost nisu primljeni, nisu primljeni oni koji nisu položili prijemni ispit, ne onaj broj koji je konkurisao ali 110 je studenata primljeno na Farmaceutski fakultet. Vjerovatno sljedeće godine očekujemo upis još jednog smijera to je kozmetologija i tu se očekuje veliki interes” – naglasila je Mensura Ašćerić, dekanica na Farmaceutskom fakultetu.

Bosnu i Hercegovinu je od završetka rata do 2013. godine napustilo oko 150.000 mladih. Prema podacima nevladinih i međunarodnih organizacija, u 2015. i 2016. godini iz Bosne i Hercegovine je otišlo oko 80.000 ljudi, uglavnom mladih. Dakle ukupno 200.000 mladih koji su budućnost odlučili potražiti negdje drugo. To je više od 200.000 onih koji su trebali biti najproduktivniji dio društva, stvarati nove vrijednosti i naraštaje. Neki mladi odlaze nakon što završe fakultet, a neki se odluče otići i ranije. Da svi traže bolju i svjetliju budućnost, kao i plaćeniji posao, dokaz su i oni koji bi radije za više novca i bolje uslove napustili našu državu i radili u inostranstvu.

Upisao sam Elektrotehnički fakultet smijer telekomunikacije, jer su me uvijek zanimala te telekomunikacije BH Telecom, a što se tiče gdje ću dalje ako budem imao više perspektive napolju najvjerovatnije ću otići, ali ako volio bi da ostanem ipak sam ovdje odgojen i ovdje su moji ljudi” – rekao je Adnan Slomić.

Sličnog mišljenja je i Benjamin Dizdarević.

“Ja sam upisao fizioterapiju. U biti ideja mi je bila spoj medicine i treninga, i kako gledam iz perspektive volio bih ovdje ostat, ali ako se pojavi bolja ponuda vrlo rado bih otišao zavisi šta budućnost donese” – kazao je Benjamin Dizdarević.

Želje su jedno, mogućnosti drugo. Želja za ostvarenjem snova u svojoj domovini veliki je izazov za mlade, a nažalost sve više njih se odluči svoje snove ostvariti u inostranstvu…