26.7 C
Tuzla
11.08.2022.

Univerzitet u Tuzli promovisao 14 doktora nauka

Univerzitet u Tuzli danas je promovisao 14 doktora nauka, koji su u ovoj godini stekli to zvanje. Iz ove visokoškolske ustanove su izrazili radost jer svake godine imaju doktorante iz različitih naučnih oblasti.

Adela Jahić i Sanja Selimović su među doktorima nauka koji su promovisani na tuzlanskom Univerzitetu. I dok je Adela svoj život već organizovala ovdje, radi kao viša asistentica na Univerzitetu, Sanja svoje snove i karijeru gradi u Sloveniji. Ipak, i Sanja je radosna što je najviši akademski nivo obrazovanja završila ovdje.

Na svečanosti se moglo čuti da su ovi doktori nauka nova vrijednost univerziteta, ali i države, te da bi bilo idealno kada bi svoje ideje mogli prenijeti na druge. Ono što je zabrinjavajuće je da se sve manje novca izdvaja za nauku s viših nivoa vlasti.

Resorna kantonalna ministrica pak tvrdi da ima dovoljno sredstava, ali se ona čak ne troše, što je također zabrinjavajuće.

Sa ove svečanosti pozvane su više instance vlasti da izdvajaju dovoljno sredstava za naučno-istraživački rad, i da se nauci da veći značaj.

POSLJEDNJE DODANO