UNTZ: Ljetna škola Logike: Jezik, argumentacija i kritičko mišljenje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Univerzitet u Rijeci uputio je poziv za učešće na 2. Ljetnoj školi Logike koja će se održati od 23. do 28.9.2019. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Rijeci.

Ljetnu školu pod nazivom “Logika: jezik, argumentacija i kritičko mišljenje” organizuje Centar za logiku i teoriju odlučivanja Univerziteta u Rijeci u saradnji s Katedrom za logiku i teoriju znanosti Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci te Udrugom studenata filozofije “Furija”. Namijenjena je studentima svih razina studija, kao i ostalima koji su zainteresirani i žele proširiti svoje znanje iz područja neformalne i formalne logike, filozofije logike i jezika, teorije argumentacije te kritičkog mišljenja.

Program Ljetne škole sastoji se od pozvanih predavanja, studentskih izlaganja, radionica i okruglih stolova od kojih je sljedeće izdvojeno:

Predavanja:

dr. sc. Miša Arsenijević: „Modalnost i vrijeme: problem indeterminizma“
dr. sc. Igor Bajšanski: „Psihologija zaključivanja“
Gabriela Bašić: „Uvod u pragmadijalektiku“
dr. sc. Martina Blečić: „Što je pragmatika?“
dr. sc. Dušan Dožudić: „Iskazi identiteta“
dr. sc. Ines Skelac: „Wittgenstein i problem inferencijalnosti“
dr. sc. Nenad Smokrović: „Logičke osnove neformalne logike“
dr. sc. Danilo Šuster: „Neformalna logika i logičke pogreške“
dr. sc. Majda Trobok: „Logika u matematici i prirodnim znanostima“

Radionice:
Gabriela Bašić: „Argumentacija u teoriji i praksi“
dr. sc. Ines Skelac: „Logika u prirodnom jeziku“
Okrugli stolovi: „Evaluiranje neformalnog argumenta“ i “Kritičko mišljenje i kurikularna reforma”.

Za sudjelovanje u Ljetnoj školi potrebno je ispuniti prijavni obrazac dostupan na linku: https://forms.gle/4dbmmEMtiSy6VZ9r7  NAJKASNIJE do 15.9. 2019. godine.

Za sudionike izvan Rijeke bit će osiguran smještaj i ručak. Za sudionike kojima je potrebno osigurati smještaj uz obrok kotizacija iznosi 150 kuna (20 eura), a uplaćuje se pri dolasku. Detalji o Ljetnoj školi uključujući program, informacije o smještaju, prehrani i dr. biće dostavljeni prijavljenim učesnicima putem elektronske pošte tokom mjeseca septembra.
Dodatne upite možete poslati na: