UO Uprave za indirektno oporezivanje bez saglasnosti o raspodjeli prihoda

dav
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje odlučio  je na današnjoj sjednici u Mostaru da Nacrt izmjena i dopuna Zakona o postupku indirektnog oporezivanja BiH bude dorađen u skladu s iznesenim primjedbama i da se o tome odlučuje na idućoj sjednici.

Ni  na današnjoj sjednici nije bilo saglasnosti među entitetskim predstavnicima za podršku odlukama koje se odnose na privremena poravnanja za protekle godine, ali i za 2018. godine.

Također, nije usvojena ni Odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava u razdoblju januar – mart 2019. godine.

Članovi UO nisu postigli saglasnost o načinu rješavanja problema u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM glavnice uz pripadajuću kamatu zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

Na inicijativu poslodavaca u BiH danas je razmatran prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, ali nije bilo dovoljno glasova kako bi ovaj podzakonski akt bio izmijenjen.

Na današnjoj sjednici razmatrana je informacija o stanju i aktivnostima UIO BiH za posljednji kvartal 2018. godine, gdje se navode podaci o povećanju prihoda od PDV-a, kao i od prinudne naplate, navodi se u saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.