Upala pluća ubija jedno dijete svakih 39 sekundi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Pneumonija (upala pluća) je prošle godine ubila više od 800.000 beba i male djece ili jedno dijete svakih 39 sekundi uprkos tome što je izlječiva i uglavnom se može spriječiti, objavile su u utorak globalne zdravstvene agencije.

U izvještaju o tome što su opisali kao ”zaboravljenu epidemiju”, Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), organizacija Save the Children i četiri druge zdravstvene agencije pozvali su vlade da povećaju ulaganja u cjepiva za sprječavanje bolesti te zdravstvene usluge i lijekove za liječenje, prenosi Hina.

”Činjenica da je ova bolest koja se može spriječiti, izliječiti i lako dijagnosticirati još uvijek najveći svjetski ubojica male djece iskreno je šokantna”, rekao je Seth Berkley, izvršni direktor saveza za cjepivo GAVI.

Pneumonija je bolest pluća koja može biti uzrokovana bakterijama, virusima ili gljivicama. Žrtve se moraju boriti za dah dok im se pluća pune gnojem i tekućinom. Može se spriječiti cjepivima, liječiti antibioticima i – u teškim slučajevima – kisikom, ali u siromašnijim zemljama pristup njima je često ograničen.

Nigerija, Indija, Pakistan, Demokratska Republika Kongo i Etiopija odgovorne su za smrt više od polovice djece koja su prošle godine umrla od upale pluća, a većinom su to bila djeca koja nisu navršila drugi rođendan.

“Milioni djece umiru od želje za cjepivima, pristupačnim antibioticima i rutinskim liječenjem kisikom”, rekao je Kevin Watkins, izvršni direktor Save the Children.

Upozorio je i kako je to zaboravljena globalna epidemija koja zahtijeva hitan međunarodni odgovor. U izvještaju se navodi da upala pluća uzrokuje 15 posto smrti djece u dobi ispod pet godina. No, za istraživanje te bolesti troši se samo tri posto iznosa koji se troši za istraživanje zaraznih bolesti čime mnogo zaostaje za istraživanjima drugih bolesti, poput malarije.

(RTV Slon/Fena)