22.8 C
Tuzla
01.10.2023.

UPFBiH – Kompanijama od 1. januara struja ne smije biti skuplja od 20 posto

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) insistira da Vlada Federacije BiH prilikom donošenja odluke o ograničavanju cijena električne energije, obaveže elektroprivredna preduzeća na aneksiranje ugovora sa kompanijama koje su ranije potpisale ugovore o snabdijevanju, a kojima  je cijena povećana za više od 20 posto.

U UPFBiH su naglasili da ove kompanije moraju dobiti anekse na ugovore kojima će im cijena biti povećana maksimalno 20 posto i koji će se početi primjenjivati od 1. januara 2022. godine.

UPFBiH je zahvalilo rukovodstvu i poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na hitnom organiziranju online sjednice na kojoj je usvojen amandman na Zakon o električnoj energiji u Federaciji BiH, u tekstu u kojem ga je usvojio Dom naroda. UPFBiH je zahvalilo i rukovodstvu i delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH koji su dali veliki doprinos usvajanju dopune Zakona o električnoj energiji u FBiH, što omogućava Vladi FBiH da donese odgovarajuću odluku i ograniči rast cijena električne energije za privredu na 20 posto.

– Povećanje cijena električne energije za privredu od 20 posto predstavlja gornju granicu povećanja koje omogućava većini kompanija u FBiH neometanu proizvodnju, nastavak izvoznih aktivnosti, zadržavanje postojećih i zapošljavanje novih radnika te nastavak investicijskog ciklusa. S druge strane, neće drastično rasti cijene roba i usluga na tržištu zbog enormnog povećanja cijena električne energije, čime se štiti životni standard građana – ističu iz UPFBiH.

Također, kako dodaju, to povećanje će omogućiti Elektroprivredi FBiH da kompenzira ranije dogovoreno povećanje cijene uglja, kao i nastavak investicijskog ciklusa, saopćeno je iz UPFBiH.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO