-1 C
Tuzla
31.01.2023.

UPFBiH – MMF: Jedina šansa za napredak BiH je ubrzan razvoj realnog sektora

Jedina šansa za napredak Bosne i Hercegovine je ubrzan razvoj realnog sektora i u tom smislu je neophodno što prije provesti struktralne reforme koje će unaprijediti poslovni ambijent i privući strane investitore, istaknuto je na sastanku predstavnika Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH (UPFBiH) sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodila Alina Iancu, šefica Misije MMF za BiH.

Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović je predstavio  ključne aktivnosti koje provodi Udruženje u cilju rasterećenja cijene rada i poboljšanja poslovnog ambijenta.

– UPFBiH je blagovremeno pripremilo prijedloge izmjena oko 40 propisa koji imaju za cilj unapređenje poslovnog ambijenta u FBiH i BiH generalno. Od novih vlasti  na svim nivoima tražimo rasterećenje cijene rada i provođenje seta mjera sa ciljem zadržavanja radnika u BiH, ali i liberalizacije tržišta radne snage. Za poslodavce je prioritet i donošenje seta zakonskih rješenja koja trebaju doprinijeti razvoju i privlačenju stranih investicija u BiH. Insistiramo na donošenju mjera koje će eliminirati sivo tržište, koje je postalo ozbiljna nelojalna konkurencija legalnom poslovanju, jer je značajan broj radnika zaposlen upravo na sivom tržištu – naglasio je Smailbegović.

Također je naglasio insistiranje poslodavaca na uvođenju dualnog obrazovanja u FBiH i što hitnijem usklađivanju obrazovne politike sa potrebama tržišta rada.

Na sastanku je razgovarano o potrebi reforme sistema zdravstvenog i socijalnog osiguranja, jer je zajednička ocjena da model koji se primjenjuje u BiH nije dobar, potiče sivu ekonomiju, zamagljuje sliku stanja na tržištu rada i  otežava planiranje, saopćeno je je iz UPFBiH.

 

POSLJEDNJE DODANO