Upozorenje: Na put krenite odmorni, zdravi i bez stresa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

S obzirom na to da je ljeto na vrhuncu, a mnogi bh. građani tek planiraju put tokom godišnjeg odmora, a povećan je i dolazak ljudi iz dijaspore, nadležni upozoravaju vozače da na put ne kreću umorni, te da klimu u vozilu prilagode na pravi način spoljnim temperaturama.

Stoga je Agencija, u cilju što bezbjednijeg saobraćaja, dala nekoliko važnih savjeta prije kretanja na godišnji odmor, te apelovala na vozače da na put ne kreću ukoliko su umorni, pod stresom i slično.

Oni ističu da je, ukoliko se odluče na duži put, neophodno da prave pauze, kao i da kod unosa hrane i pića budu umjereni.

“Vozilom ne upravljajte u papučama, sandalama i visokim štiklama, koristite lagane patike ili sličnu obuću koja vas ne steže i ne ometa u toku vožnje. Odjeća treba da bude u skladu s vremenskim prilikama i na put krećite isključivo zdravi i ne koristite lijekove”, savjetuju iz Agencije.

Oni ističu da je za sigurnu vožnju strogo zabranjeno konzumirati alkohol i psihoaktivne supstance, a da se pažljivo mora koristiti i klima-uređaj u automobilu.

“Treba voditi računa da razlika između spoljašnje i temperature u vozilu mora da bude od pet do deset stepeni, a idealno je sedam stepeni”, objavljeno je na zvaničnom sajtu Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Napominju da u toku vožnje obavezno treba koristiti sigurnosni pojas i auto-sjedalice za djecu, te dodaju da se obavezno provjere polisa osiguranja i zeleni karton.

“Pribor za prvu pomoć nikako nemojte da zaboravite. Ukoliko imate mališane koji su u stanju da postave stotine pitanja tokom vožnje, nabavite neku vrstu zabave za djecu”, objavili su u Agenciji.

Oni ističu da se obavezno upišu važni brojevi, poput broja Auto-moto saveza, pomoći na putu, policije, naročito ako se odlazi u inostranstvo.

“Rezervni ključ od vozila obavezno nosite sa sobom, a prije polaska na put prekontrolišite vozilo u ovlaštenom servisu, obavezno provjerite ulje, kočnice, gume i akumulator”, kažu u Agenciji.

Gorana D. iz Banjaluke kaže da je očigledno da se najviše saobraćajki s teškim posljedicama događa tokom ljeta, iako su uslovi za vožnju povoljniji nego zimi. Ona s porodicom planira na more u Crnu Goru i kaže da će praviti nekoliko pauza, a krenuće pred zoru.

“Preventiva je od izuzetne važnosti, tako da sam automobil vozila na servis, sve je u redu, a tokom vožnje planiramo odmarati i polako ćemo voziti”, kaže ona.

S obzirom na to da je česta pojava da roditelji djecu ostavljaju u vozilu na parkingu, dok završe svoje obaveze ili kupovinu, morate znati da to može biti vrlo kobno po vaše mališane, te donisimo nekoliko bitnih činjenica:

– Na usporavanje podizanja temperature u vozilu ne utiče u velikoj mjeri djelimično otvoren prozor.

– Za razliku od odrasle osobe, temperatura tijela djece se diže tri do pet puta brže.

– Pri vanjskoj temperaturi od 26 stepeni, u vozilu temperatura može dostići 32 stepena u samo 10 minuta, a za 30 minuta, temperatura u parkiranom vozilu može biti i viša od 45 stepeni.

– Ako su temperature vani i više, temperatura vrlo brzo može dostići i 50 stepeni.

 

Izvor: RTV SLON / Nezavisne novine