Uprava GIKIL-a: Nije se radilo o ozbiljnijem incidentu

Uprava GIKIL-a: Nije se radilo o ozbiljnijem incidentu

Povodom današnjih događaja u krugu Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, iz ove kompanije su oglasili saopćenjem.

Navode da ispad u jednom dijelu fabrike Koksara nije prouzrokovao ekološku katastrofu niti se radilo o ozbiljnijem incidentu.

Naime, došlo je do poremećaja u tehnološkom procesu rada na koksnoj bateriji V koji je brzom reakcijom saniran, stoji u saopćenju.

Također, želimo potvrditi da jeste došlo do određene emisije ispuštenog gasa. Međutim, kako je potvrdio i menadžer za okoliš GIKIL-a Jasmin Imširović, nije se radilo o većoj nesreći.

”Procjena tehničkog osoblja u trenutku ovih dešavanja je bila da nije došlo do nesreće većih razmjera stoga nismo o tome obavještavali Općinski štab Civilne zaštite. O istom je odmah telefonskim putem obaviješten načelnik Općine Lukavac i i Federalna inspektorica za zaštitu okoliša”, navodi se također.

Posebno želimo naglasiti da tokom ispada nije bilo povrijeđenih osoba, te da je proces stavljen pod kontrolu u kratkom roku, a proizvodnja se i dalje odvija normalno.

”U GIKIL-u imamo standardnu operativnu proceduru ponašanja u ovakvim i sličnim situacijama na koje smo spremni pravovremeno odreagovati u svakom momentu, zbog čega se naši uposlenici kao i građani mogu osjećati sigurno”, poručuju iz ove kompanije.