Uprava policije MUP-a TK nastavlja aktivnosti u predmetu “GIKIL”: Uhapšene četiri osobe

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, i uz naredbu Kantonalnog suda Tuzla, pripadnici Federalne uprave policije FBiH obavili su pretrese na nekoliko lokacija u Ljubuškom i Posušju, a pripadnici MUP-a TK u firmi  GIKIL u Lukavcu. Nakon pretresa slobode su lišeni Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi Nadzornog odbora  GIKIL-a od januara 2017. godine, Ivan Vukšić, koji je od septembra 2019. godine bio nezakonito imenovani punomoćnik firme GSHL (firma suvlasnik u GIKIL-u)  i sekretar GIKIL-a Erna Mehmedović.

Oni su osumnjičeni da su postali članovi  kriminalne grupe koju je organizovao bivši predsjednik NO GIKIL-a Pramod Mittal, odnosno za krivična djela organizovani kriminal i zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Osumnjičeni su da su svjesno djelovali u cilju daljeg sticanja protivpravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mittalu,  kao i da on i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je pod mjerama zabrane preduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u GIKIL-u,  ali i  da sebi pribave korist  na način da su im u 2019. godini enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u.

Dakle, iako su znali da je nad firmom GSHL otvoren likvidacioni postupak i da je postavljen stalni likvidator koji jedino može zastupati GSHL, svjesni također da je Mittal  pod istragom Tužilaštva kao vođa grupe za organizovani kriminal, nezakonito su sazvali skupštinu društva, imenovali Nadzorni odbor i donosili nezakonite odluke po nalogu Mittala i na taj način dodatno ugrožavali poslovanje GIKIL-a, uz to svjesni i da je Općinski sud Tuzla u septembru donio privremene mjere o zabrani provođenja odluka skupštine Društva.

Tužilaštvo je u odnosu na ove radnje donijelo naredbu o proširenju već ranije otvorene istrage protiv više odgovornih osoba u GIKIL-u.

Osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužilaštva gdje će biti ispitani na okolnosti radnji koje su navedene u naredbi o provođenju istrage.

Podsjećamo, istraga je ranije otvorena protiv više odgovornih osoba u menadžmentu ili nadzornim odborima GIKIL-a u periodu od 2003. do danas, koji su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju i zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za neispunajvanje ugovornih obaveza GSHL prema GIKIL-u u višemilionskom iznosu, te za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a u iznosu od oko 21 milion KM.

Nakon izvršenih pretresanja, privremenog oduzimanja predmeta i dokumentacije, koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku , navedene osobe će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata Kantonalnom tužilaštvu TK-a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Organizovani kriminal” iz člana 342. stav 2. i 3. KZ FBiH, u vezi sa krivičnim djelima: produženo krivično djelo “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te “Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju” iz člana 247. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te time nanijeli višemilionsku materijalnu štetu pravnom licu “GIKIL” doo Lukavac, saopšteno je iz MUP-a TK.