30.5 C
Tuzla
23.07.2024.

Uprava policije MUP –a TK: započela kampanju “Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja”.

Kampanja “Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja” koju provode kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine započela je 23.decembra i trajat će do 31. decembra 2021. godine.

Cilj ove kampanje jeste podizanje svijesti građana o opasnosti korištenja vatrenog oružja u slavljeničke svrhe tijekom prazničnog perioda, kao i promoviranje odgovornog vlasništva nad vatrenim oružjem.

Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK pozvala je građane da odgovorno proslave praznike i na taj način daju svoj doprinos ovoj kampanji.

Ključne poruke koje želimo da poručimo putem ove kampanje, a to su prije svega da neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost i ljudi i imovine. Također, izaziva uznemirenje šire javnosti. Pucanj ispaljen u vazduh može prouzrokovati smrt druge osobe. Također, može imati za posljedicu nanošenje teških tjelesnih povreda i psiholoških trauma”, istakla je Kapidžić.

Kampanja “Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja” realizira se  uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini”.

Tijekom trajanja ove kampanje policijski službenici će u odabranim sredinama dijeliti promotivni materijal građanima.

Naime, kampanja se provodi u okviru projekta PILLAR odnosno kontrola i smanjenja prisustva malog i lakog naoružanja u BiH,a možemo reći kada je u pitanju projekat PILLAR da je on iniciran u okviru inicijative Mapa puta 2024 kojeg finansiraju Vlada Republike Njemačke, Velike Britanije, Francuske, te Kraljevine Švedske, Norveške i Nizozemske, svakako, uz podršku EU.”, navodi ona.

Posljednji slučaj upotrebe vatrenog oružja na slavlju zabilježen je u Tuzli u novembru, kada je učesnik jedne svadbe isalio hitac koji je završio u privatnom stanu- Iako na svu sreću u ovom incidentu nije bilo ozlijeđenih osoba, građani su s pravom bili uznemireni. Učesnici današnje kampanje također navode da se plaše moguće upotreba vatrenog oružja za vrijeme praznika.

Sigurna sam da oružju ili bilo kakvoj pirotehnici nije mjesto, to bi ipak trebalo misliti na sigurnost male i djece, ali i za mir općenito stanovništva.”, govori Kadira Košar, građanka

Smatram da je upotreba vatrenog oružja veoma opasna kako za maloljetnike tako i za odrasle, te da će ova kampanja biti veoma korisna.”, dodaje Merisa Karamujić, građanka.

U svrhu zaštite osobne sigurnosti, sigurnosti naših sugrađana i članova obitelji ovih praznika, ali i svih narednih suzdržite se od upotrebe vatrenog oružja. Provedite najljepše trenutke radosti i slavlja odgovorno, bez korištenja oružja, poručuju iz Uprave policije MUP –a TK.

Pripremila: Samra Šakanović Prgić

 

 

Vezane vijesti

TUZLA