21 C
Tuzla
19.05.2022.

Uprava Rudnika uglja Kreka i Sindikat: Do okončanja mirovnog procesa nema slanja radnika na prekid rada

Mučni i teški razgovori Krekinog menadžmenta i Sindikata radnika vodili su se danas duže od tri sata. Sindikat je i dalje odlučan i jasan u svojim zahtjevima. Prava i dostojanstvo radnika su na prvom mjestu. Stoje i dalje pri tome da slanje radnika na prekid nije rješenje problema nagomilanih u rudnicima Kreka.

Mi smo danas uspjeli da zaustavimo dalji nastavak jer je evidentno da bi se nastavilo sa slanjem radnika na prekid. Njih preko 600 treba da ide na prekid. Mi to sigurno nećemo dozvolit. Jedan dio smo uspjeli usaglasit drugi dio nastavljamo sutra. Ono što je crvena linija ispod koje Sindikat neće ići je zaštita prava na rad i zaštita dostojanstva radnika u 21. vijeku” – rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika Kreka.

Sudbina 111 radnika Kreke koji su 12.8. poslani na prekid rada i dalje je neizvijesna, a danas su im zvanično uručena i rješenja o prekidu. Međutim, dio njih i dalje dolazi na posao.

Prava i status radnika sa tog spiska će se definisati u skladu sa Sudskom odlukom. Ono što su na kraju usaglasili Sindikat i direktor je da se po neusaglašenom dijelu, a vezano za minimalno prisustvo radnika u organizacionim jedinicama, socijalni dijalog nastavi sutra” – kazao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Iz Sindikata se nadaju da će sutrašnji pregovori ići u pravcu rješenja trenutnih problema u Rudniku, te da će i Sud što prije donijeti konačnu Odluku o radnicima koji su na prekid poslani prije okončanja mirovnog procesa.

 

POSLJEDNJE DODANO